Од:

Аболицијата на Иванов, почетокот на Шарената Револуција

Како реакција на аболицијата од претседателот Ѓорѓе Иванов за 56 функционери и нивни соработници, започнаа масовните протести под името „Шарена револуција“.

Протестите започнаа пред народната канцеларија на претседателот во центарот на Скопје, а продолжија пред седиштето на ВМРО-ДПМНЕ каде цврст кордон на полиција не дозволи пристап.

Последниот протест на Шарената револуција беше на 26 септември минатата година.