Статии од Борјан Јовановски

Која е улогата на ЕУ во политичката криза во Македонија?

Европратениците Иво Вајгл и Едвард Кукан и амбасадорот Никола Димитров дебатираат за значењето и улогата на ЕУ во македонската политичка криза. Зошто последните пораки на меѓународната заедница во Македонија ги пренесува сам амбасадорот на САД? Дали ЕУ се повлече од Македонија?


Поповски : Internet of Things и 5Г драстично ќе го промени начинот на живот

Петар Поповски кој неодамна доби признание за еден од најуспешните истражувачи во Данска во интервју за НОВА зборува за новите технологии во безжичната комуникација како и за положбата на истражувачите во Данска и Македонија. Тема на интервјуто е и безбедноста на безжичната комуникација


Иво Вајгл: Кој сака во ЕУ, треба да игра по ноти што се пишуваат во Брисел

Иво Вајгл зборува за денот и ноќта во Скопје кога ЕУ и САД се обидуваа да ги натераат политичките лидери на компромис за изборите во што не успеаа и заминаа разочарани од недостигот на подготвеност за соработка.
Вајгл предупредува дека ова е сериозна и можеби последна шанса за Македонија за доближување до ЕУ.


Иво Вајгл: Кој сака во ЕУ, треба да игра по ноти што се пишуваат во Брисел

Иво Вајгл зборува за денот и ноќта во Скопје кога ЕУ и САД се обидуваа да ги натераат политичките лидери на компромис за изборите во што не успеаа и заминаа разочарани од недостигот на подготвеност за соработка.
Вајгл предупредува дека ова е сериозна и можеби последна шанса за Македонија за доближување до ЕУ.


Бејли: Ако сите играат по правилата, не гледам зошто би немало избори на 5 јуни

Некои може да тврдат дека можно е да се најде пократок пат за да се прочисти Избирачкиот список на време, но скратените патишта не се одговор кога станува збор за основното демократско право – правото на глас


Кривичните пријави се политички притисок врз Јанева

Поранешниот јавен обвинител Јован Трпеновски и професорот Гордан Калајџиев за НОВА ги анализираат актуелните кривични пријави поднесени против лица вработени во кацеларијата на Специјалниот јавен обвинител. “Тешко е да се претпостави дека постои основа за овие кривични пријави”, велат Трпеновски и Калајџиев во дебатата со Борјан Јовановски.


Македонски “дипломати” разделуваат пасоши во дијаспората?!

Претседателот на Синдикатот на македонската дипломатија, Сашко Тодоровски за НОВА ги образложува причините за протестот на македонските дипломати. Синдикатот бара да се престане со непрофесионалните активности во функција на интересите на владејачката партија


Наташа Срдоч: Еф-Би-Ај стои на располагање за истрагите за корупција

Наташа Срдоч од Јадранскиот институт во Вашингтон кој го промовираше извештајот за црните пари извлечени од Балканот во интервју за НОВА зборува за тоа како е утврдено дека 5,3 милијарди долари ја напуштиле Македонија нелегално како и за тоа како тие пари да се вратат дома


Кои се имињата блиски до власта кои се офајдиле од парите за земјоделците?

Пратеничката Пенова, сопругата на пратеникот Спасеновски и водителот Неделковски се само дел од имињата блиски на власта кои добивале државно земјиште за користење и земјоделски субвеции. Миленко Неделковски на површина од 25 фудбалски игралишта чува 130 кози, вели во интервју за НОВА , заменикот минстер за земјоделство – Љупчо Николовски


САД и Германија се заинтересирани за решение на проблемот со името

Постои загриженост тука во Атина дека некои фактори во пресрет на самитот на НАТО закажан за јули, во Берлин ќе извршат притисок за изнаоѓање на брзо интегрирање на вашата земја во НАТО. Доколку не биде постигнат прогрес до тогаш, тоа нема да биде во интерес на официјална Атина, вели во интервју за НОВА, новинарката Агелики Спану