Статии од Кристина Озимец
Во Македонија се неподносливи условите за живееење ако си различен

Лаура Фер била маж кој го сменила полот. Во интервју за НОВА говори за почитта и култивираноста кои се секојдневие во Канада, каде што живее, за разлика од Македонија од кадешто морала да се отсели


Новинарите ќе продолжат да протестираат затоа што не учествуваат во преговорите

За одбивањето на партиите да ги вклучат новинарите и експертите во преговорите според договорот од Пржино кои се однесуваа на медиумската сфера: Укинување на владините реклами, кратење на изборните реклами и менаџментот во МТВ и Агенцијата за аудио визуелни медиуми. Н а оваа тема дебатираат Насер Селмани и проф.Снежана Трпевска


Сведоштво на Македонец за хоророт во Париз

Шуле Мерсовски, Македонец вработен во француската државна администрација ја опишува ноќта на тероризмот во Париз и зошто нападот се случуваше во „Градот на светлината“. Затаило ли разузнавањето или не може да се контролира терористичката организираност? Дали има реална опасност од бегалската криза?


Со кои потези треба да се зафати новиот министер за внатрешни работи?

Зоран Димитровски, уредник во неделникот „Фокус“ и Ивон Величковски, лидерот на Либералната партија, во СТУДИО на НОВА говорат за предизвиците кои претстојат со презмањето на министерствата од страна на СДСМ, особено МВР, и можните евентуални конфликти и тензии со бегалската криза и со меѓурелигиски инциденти


Спасовски: Не исклучувам Груевски да оди избори

Интервју со Оливер Спасовски, генерален секретар на СДСМ: Говори за тоа како се одвивале преговорите за специјален јавен обвинител, зошто се договориле партиите за Катица Јанева, зошто е елиминиран Клајџиев, и која е улогата на странскиот фактор


Студентски пленум: За палмите тушеви- за народот гумени куршуми

Интервју со Кирил Дончов, член на Студентскиот пленум: Зошто повторно ги повикуваат граѓаните да им се приклучат на масовни протести, дали навистина ќе го окупират новиот штаб на ВМРО-ДПМНЕ за да протестираат за нечовечките услови во студентските домови


Жерновски: Груевски преговара со странците да биде амнестиран

Интервју со градоначалникот на општина Центар Андреј Жерновски: За неуспешниот референдум и пораката за демократија која со него беше пратена, што планира опозицијата после големиот митинг, што ќе преземе Груевски доколку одбие мирно да се повлече