Статии од Менче Атанасова Точи

Експерти ги чешлаат документите од незавршениот објект во Бардовци

Министерството за здравство ја чешла документацијата од Проектната единица задолжена за реконструкција на два објекти во Психијатриската болница во Брадовци за што е земен кредит кредит од три милиони евра Централна Европската Банка, а фирмата изведувач тужи и си ги бара парите


Душевно болни седум години иселени од објектот, државата неплаќач

Душевни болни од Психијатриската болницата во Бардовци седум години се иселени од зградата каде што престојувале бидејќи Министерството за здравство не и платило фирмата која го реконструирала објектот. Болните се раселени и живеат во нечовечки услови, парите од кредитот ги нема


Гужви на Онкологија, пациентите со карцином во ред за цитостатици

Редици пациенти уште од раните утрински часови пред шалтерот на Клиниката за онкологија. Стигнаа лековите за болните од рак и пациентите кои со месеци беа оставени без лекови побрзаа да земат од неопходните лекови во страв да не останат повторно без терапија


Сменет е директорот на болницата во Штип- утврдена нехигиена

Разрешен е медицинскиот директор на Клиничка болница во Штип, а на негово место е назначен др.Ален Ѓорѓиев. Инспекцијата која беше испратена во болницата констатирала нехигиена, неетичко однесување и нерегуларности во работењето


Џалев: Казандол – геноцид за граѓаните на Дојран, Богданци и Валандово

Која е вистината за рудникот Казандол? Каква опасност крие јаловината со сулфурна киселина и цијанид која останува по одвојувањето на бакарот? Кои се опасностите за почвата, растенијата, живиот свет и луѓето?


Рашковски: Од ФЗОМ да не драматизираат, до вторник нови управни одбори

Генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски за НОВА потврди дека до вторник ќе бидат избрани нови управни одбори секаде, па така и во ФЗОМ и порача директорот на ФЗОМ да не прави непотребна драма околу сето тоа. Стефановски во писмо го обвини Травари дека со ова се парализираат одлуките за лекување во странство


Нема нови директори во здравството: Ги кочи ли ДУИ кадровските смени?

ДУИ ги кочи кадровските смени во здравството бидејќи не сака да комуницира со Алијансата на Албанците, неофицијално дознава НОВА, од високи партиски извори. Од тие причини коалиционите партнери не можат да седнат и да се договорат какви ќе биде распределбата на директорските места на клиниките и во болниците


Нов модел за бенифициран стаж-шест години немало комисија за барањата

Цели шест години не постоела Комисијата за утврдување на бенефициран стаж во Министерството за труд и социјала со што не можело да бидат разгледувани барања на работниците за утврдување на професиии со бенефициран стаж


Милевски: Косел нема да се активира, тлото ќе се смирува постепено

Има ли опасност од разорен земјотрес во Охридскиот регион? Кога се очекува да се смири тлото? Потои ли опасност да се активира вулканот Косел? Што се случува со природата, дали ослободената енергија е гаранција дека нема да има земјотреси во наредните неколку децении?


Инспекторите утврдиле лоша хигиена во гинекологија и трауматологија

Хигиена која е на незадоволително ниво, медицински отпад кој не се селектира според прописите. Ваква слика затекнале синоќа санитарните инспектори кои ненајвено упаднаа во Клиниката за гинекологија