Статии од Менче Атанасова Точи

Селски амбуланти, градски бирократи

Па, нели македонското здравство според европскиот здравствен потрошувачки индекс е повисоко рангирано од Италија , Ирска, Полска. Што кажуваат и што пријавуваат таму не знам, ама луѓето во Цапари еднаш неделно доктор ги прегледува сред село и не може да им издаде рецепти, не е матичен


Два месеца доцни исплатата за трето дете, посебен додаток и туѓа нега

Со ваква реакција се јавија во НОВА родители на деца со посебни потреби кои тврдат дека со доцнењето се загрозува здравјето на нивните деца бидејќи немаат пари за лекови, за медицински прегледи, витамини


Студентка нападната на сред Скопје бидејќи носела шамија

Сумеја Адеми, 19 годишна студентка на Правниот факултет во центарот на Скопје била нападната од тројца млади луѓе бидејќи им засметало што носела шамија. Напаѓачите,…


Отпуштениот наставник Димовски:Добивав предупредувања да замолчам

Кој стои зад отказот на наставникот Владо Димовски, граѓански активист, учесник во Шарената револуција и Наставничкиот пленум. Дали резултатите од истражувањето кое го работел за…


Брзата помош кружи низ Скопје-нема место за пациенти со скршеници

Ниту една болница во Скопје не прима пациенти со скршеници поради пренатрупаност. Вечера возилата на Итната медицинска помош безуспешно кружеле низ цел град од болница до болница но, секаде одбивале да ги примат пациентите со образложение дека нема местоПревенција, а не губење на човечки животи

Но, целта на секоја држава е да има помалку болни. Да се намали процентот на заболени од рак, да се намали смртноста на новороденчињата, на родилките, да се елиминираат причинителите. Зарем, тоа не е примарна работа на една држава за да има здрава нација и помалку трошоци?Здравство: Со јога вежби ќе се намалува смртноста на доенчињата

Министерството за здравство предвидело 300 000 денари за јога вежби во превентивната програма за заштита на мајки и деца за , но нема отчет дали некоја бремена жена ја искористила оваа мерка и каде завршиле овие средства


Тендерите на Никола Тодоров

Сега Тодоров тендерите ги најавува како историски момент и спас за македонското здравство. Настрана се друго. Кој ќе ги отплаќа инвестициите? Со кои пари? Ги прашал ли граѓаните дали се согласуваат на ваков начин да се трошат нивните пари? Тоа Тодоров не го кажува