Статии од Менче Атанасова Точи

Желба на дете со дијабетес: Сакам да има современи мерачи и инсулини

Дванаесет годишната Миа Чичкариќ која има дијабетес има желба сите деца во државата да добијат сензорни мерачи кои ќе ги одморат малите детски прсти од безброј боцкања. Зошто државата наместо современа терапија, се враќа чекор назад со застарени генерации инсулини?


Студентка од Велес починала чекајќи три месеци резултати од анализите

Семејството на починатата девојка обвинува дека цели три месеци ги чекале резултатите од биопсијата за кои тврдат дека биле заборавени во фиока, при што болеста напредувала, но и на низа постапки кои го развлекле лекувањето


Во„8 Септември“навалица од пациенти, болницата затвора одделенија

Целта на сето ова е за да ги одмориме малку медицинските сестри, преморени се, постојано дежураат. Инаку, граѓаните треба да знаат дека итните случаи нема да се враќаат, ќе бидат одложени само закажаните операции кои што можат да чекаат“, изјави директорот Стојчев за НОВАБолницата „8 Септември“колабира, има недостиг од медицински сестри

Ситуацијата дојде до таму што од 1 ви април ќе работат само три операциони сали, од вкупно седум. Пациенти за операција ќе бидат враќани дома. Директорот на болницата одамна предупредува на ова, но никој не го слуша


Државата пропагира многудетни семејства,а укинува право на породилно отсуство

Фондот за здравствено осигурување и го укинал породилното боледување на 32годишната Лилјана Јонски од Кичево иако имала право на тоа. Таа вели дека е жртва на системот во кој во 21 век жените треба да се борат за право на породилно отсуство


Лекарска комора, заложник на партиски и лични интереси

Ова многу важно тело за докторите, но и за пациентите цела година незаконски носи правилници, менува статут, носи закон за доктори. Лекарите велат дека успеале да изгласаат статут за доживотен мандат


Девојче со тешки изгореници вратено од болница, мајката немала пари

Како што вели нејзината мајка Јагода не ја примиле на клиника бидејќи немала да плати 2000 денари на ден за да може да остане со девојчето . Селма која има здравствено осигурување, освен тешките изгореници има и епилепсија поради што мора да биде со придружник во болница


Лекарската комора пред избори со турбуленции и пресметки кон лекари

Лекарската комора на РМ цела година ги одлага изборите за нов претседател, а за тоа време незаконски направила нов статут, правилници и закон, тврди за НОВА, Лилијана Чолакова Дервишова претседател на Здружението на приватни лекари


Анче Н. Туфекџиева: Јас сум горда мајка на дете со Даунов синдром

Таа е борец, хероина која успешно се справува со проблемите во општеството и го трасира пат на својата ќерка Верче, девојче со Даунов синдром. Во ПРОЦЕС говори Анче Николова Туфекџиева, претседателка на здружението ВЕРА.