Статии од Менче Атанасова Точи


Се блокира системот- електронските рецепти не функционираат

Во сите ординации уште во раните утрински часови паднал компјутерскиот систем поради што лекарите не биле во можност да закажуваат прегледи и да пишуваат електронски рецепти. Матичните лекари се во хаос


СОС: Жените се враќаат кај мажите насилници

Во СОС линијата за жени- жртви на семејно насилство, телефонот е вжештен од јавувања, 24 часа- седум дена во неделата. Дневникот е преполн со податоци од жени кои побарале помош од сопругот насилник. Истражува Менче Атанасова-Точи


Ме тепаше со кабли и мачеше до смрт, очекувам да ме убие

Ова е исповед на жена жртва на семејно насилство која ја отвори својата душа пред камерата на НОВА. Била претепувана од нејзиниот сопруг, мачена со разни предмети, со месеци затворана во домашен притвор


Ме тепаше со кабли и мачеше до смрт, очекувам да ме убие

Ова е исповед на жена жртва на семејно насилство која ја отвори својата душа пред камерата на НОВА. Била претепувана од нејзиниот сопруг, мачена со разни предмети, со месеци затворана во домашен притворДржавата го укина неопходниот лек на болните од леукемија

Од Здружението за хронична миелоична леукемија известуваат дека на тендерот е избран лек кој е за 163 евра поефтин од лекот со кој се лекуваа до сега и од кој всушност зависат животите на над 70 пациенти во државата.


Минимален надомест за дијализа во странство

Бубрежно болните на дијализа доколку престојуваат во странство ќе може да користат дијализа која минимално ја плаќа државата. Сумата која ќе ја покрие Фондот е само 80 евра, а дијализа во некоја од европските земји чини од 500 до 700 евраАларамантно: Училишните клупи ги искривија рбетите на децата

Министерството за образование не се интересира за решавање на проблемот иако во повеќе наврати е укажувано дека тоа е еден од начините за превенција за да се застане на патот на оваа алармантна состојба