Статии од Светлана Јовановска(ВИДЕО) Хан за НОВА: Новата влада ќе мора да соработува со СЈО

Хан: По изборите брзо треба да се формира нова влада која ќе ги примени Пржино и Итните реформски приоритети. Дел од тоа е длабока и комплетна истрага и решение на скандалот со прислушувањето.


ЕК: Демократијата во Македонија е заложник на партиските институции

Од речникот во извештајот изостанува праксата на дипломатско „полирање“ на критиките – ЕК е директна и во критиките и во препораките и во посочувањето на одговорните. СЈО се соочува со отсуство на соработка од страна на државните институции.


ЕК: Примената на “Прибе” услов за препораката

Препорака условена со избори што ќе бидат признаени од меѓународната заедница, условена со примена на договорот од Пржино и условена со примена на препораките на Рајнхард Прибе и неговата група експерти.