Статии од Светлана Јовановска

Енергетскиот пазар како “рај” за корупција

Ако навистина го напишеме она што се случува во секоја од земјите од регионот би можеле да напишеме цела Библија и Куран со шпекулации за настаните со прецизни имиња врзани со редица роднински врски – браќа, сестри, вујковци и огромните пари што ги примаат, велат авторите на извештајот под наслов “Кој има корист од корупцијата на високо ниво во енергетскиот сектор во југо-источна Европа?


Се поизвеснно е дека Јункер ќе го замени Баросо

Според последните вести кои доаѓаат од неформалната вечера на шефовите на ЕУ во Брисел, Јункер е на најдобар пат да го замени Баросо. Доколку тој стане претседател на ЕК, за Мартин Шулц најверојатно ќе биде резервирано местото за потпретседател за економска и монетарна политика.ЕК: Не е време за политички дијалог со Македонија ниту за министерски посети

Штефан Филе одлучи да не доаѓа во посета на македонското раководство која EK ја планираше за јуни а истовремено Комисијата засега се откажува од планот за нов политички дијалог со Македонија.


«Блескавата љубов на Марија К.С.» на Мимоза Ристовска претставена во Франција

Амернис Нокшиќи-Јовановска, Висар Вишка и Драгана Лукан Николски синоќа во Туркуен, Франција со синоќа го прикажаа на сцена текстот на Мимоза Ристовска «Блескавата љубов на Марија К.С.» во режија на Нина Николиќ.


Ван Хол: воодушевени сме од Македонија!

Оваа инвестиција во белгискиот печат се толкува како за заштеда за фирмата. Во Македонија “платите се 80 отсто пониски отколку во Белгија. Со време фирмата има амбиција да произведува во Македонија исто толку автобуси колку што произведува во Белгија”, пишува дневниот весник “Де Тејд”.


Растот на БДП во Македонија ќе изнесува 3,0 проценти

Во пролетната прогноза на Европската комисија (ЕК) се констатира дека Македонија имала раст на БДП од 3,1 проценти. ЕК очекува исто така дека ќе дојде до понатамошно зголемување на јавниот долг на владата. «Откако порасна за 2.0 поени во 2013 година, рациото на јавниот долг би можел да порасне за 4.8 поени во 2015 година.


Бојкотот на СДСМ под лупа на Брисел и Вашингтон

Доколку бојкотот продолжи, од ВМРО-ДПМНЕ Брисел и Вашингтон ќе бараат отворање дијалог со СДСМ. На тој дијалог треба да бидат изнесени сите проблеми и сите прашања што ги отвори ОБСЕ и да се трага, заеднички, по решенија. Но сепак мали се надежите дека тоа навистина ќе се случи на начин кој ќе и подаде рака на опозицијата.


Пенкало или запалка со логото на омилената партија? Забрането!

Во Белгија и во Франција насеманите лица на кандидатите за пратеници не можат да се видат насекаде туку само на определени места кои ги одредува општината. Забранета е и секаква платена политичка пропаганда на радио, ТВ, интернет или во кино како и написи во весниците кои се на било кој начин платени од партиите.


Европските кандидати за претседател на ЕК вечерва дебатираат на ТВ

За дебатите се утврдени правила за времето за зборување и реплицирање како и тоа дали се седи или стои, кој и кога со кого ќе се ракува итн. Важно прашање на овие дебати, а важно и за првиот човек на идната ЕК, е неговото/нејзиното познавање на јазици така што секој/а кандидат/ка ќе се обиде да покаже колку јазици знае.