Статии од Светлана Јовановска


Македонија нема наскоро да добие преговори со ЕУ

Комесарот Штефан Филе најави дека преговори за членство во декември а
и подоцна најверојатно нема да има. Од вгодина ЕК ќе ни бара годишна
економска програма а од извори на ЕК Нова дознава дека за Македонија
ќе има и нова форма на ХЛАД.ЕК: и за Македонија нов европски механизам за независност на медиумите

ЕК воведува механизам за слободата на медиумите и тврди дека има целосен мандат, според Копенхашките критериуми, “темелно да ја надгледува ситуацијата во медиумите” и да “бара корекција за утврдените недостатоци”.ЕК: На повидок економско заздравување

Предвидувањата на ЕК велат дека странските директни инвестиции добиваат импулс откако опаднале мината година и се очекува да пораснат до 3 отсто од домашниот бруто производ (ДБП) до крајот на годината. Овој пораст ќе помогне да се ублажи порастот на странски задолжувања со кои се финансира дефицитот во земјата.


Совет на Европа: во Македонија има етничко профилирање

На прашањето дали има етничко профилирање во Македонија комесарот за човекови права на Советот на Европа Нилс Мужниекс вели дека видел знаци дека тоа се случува на границите. “Властите тоа го негираат но треба да обрнат повеќе внимание на политиките кон Ромите и јасно е дека тие политики имаат големо влијание врз нив”.


Девет коридори за транспорот на ЕУ без Балканот

Оваа нова инфраструктурна политика ќе биде градена во сите 28 земји членки со што ќе донесе раст и компетитивност но во неа нема место за Македонија, Србија, Косово, Албанија и Босна и Херцеговина кои не се членки на ЕУ.


Бесими: Надминување на спорот за името преку интензивирање на комуникацијата

Три важни точки се многу битни после извештајот, истакна Бесими: да се реализираат заклучоците од Анкетната комисија за случувањата на 24 декември, дијалогот со новинарите и добрососедските односи со Бугарија и Грција


“Плавиот ангел” е Ромка од Бугарија

Мистеријата конечно е разјаснета: малата Мариа е ќерка на ромското семејство Атанас и Саша Русеви од Бугарија. Ова го изјави портпарол на бугарската полиција а откритието е резултат на ДНК испитување.