Статии од Влатко Чаловски

Стечајците на протест во Скопје, во МРТВ никој не ги прими

„Се е ова лажен изборен маркетинг, извршителите ни симнуваат пари од сметки не гледајќи дали се тоа пари испратени од роднини или од социјална помош“, рече Георгиевска и најави социјални немири доколу не се реши нивниот проблемПешаците имаат одговорна улога во сообраќајот

Лошото урбано планирање, погрешното паркирање, непочитувањето на законите, а и невниманието како и непосветеноста кон сообраќајот, се најголемите причини поради кои околу 40 пешаци годишно гинат во сообраќајкиДекриминализација на клеветата – репресивен закон за слободата на медиумите?

И по поминати 15 месеци од донесувањето на законот, во предметите кои како странки се јавуваат новинари или уредници нема правосилна одлука, што е сериозна пречка за донесување заклучоци за предностите и слабостите од имплементацијата на Законот за граѓанска одговорност


13 недели протестира пред Врховен суд за судска битка која трае над 65 години

– Да напишам нешто пред вашата куќа некој ќе излезе и ќе праша за што станува збор, а јас тука стојам и никој не дојде да праша, толку напишав за нив, не знам што треба да направам, вели Душко Бранковиќ надополнувајќи дека не сака да прави скандал за некој да реагира


Апел до граѓаните: Излезете да ја биете битката за подобри човекови права

Состојбата на човековите права и слободи во Македонија е лоша. Дискриминацијата и кршењето на овие права се масовни и сеприсутни во сите сфери, се вели во извештајот во однос на човековите права од Цивил-Центар за слобода


Делегацијата на ЕУ положи бели рози во Вардар во знак на Денот на жената

– Ова прашање навистина стои високо на агендата на ЕУ. Поддршка добиваме од сите земји-членки на ЕУ, меѓународната заедница како и земјите-кандидати, рече пред новинарите, Аиво Орав, шеф на делегацијата на ЕУ во Макдонија


АПМ: Не поддржуваме ниту еден претседателски кандидат

Алијансата за Позитивна Македонија на претстојните претседателски избори нема да поддржи ниту еден од кандидатите, изјави претседателот на партијата Љупчо Зиков, кој упати повик до членовите и симпатизерите на АПМ да го одберат кандидатот по своја волја


Пендаровски: Ќе бидам чувар на Уставот и заштитник на граѓаните

– Изминативе пет години не само што немавме лидер и политичар со визија за Македонија, ние воопшто немавме претседател, рече во своето обраќање претседателскиот кандидат на СДСМ и коалицијата на 16-от Конгрес на СДСМ