Статии од Влатко Чаловски

ЕКО ЛОГИК: Централното гратско подрачје да стане пешачка зона

– Не оцрнуваме и не браниме ни власт ни опозиција…сакаме сите тие да преземат конкретни мерки…да се пресече за некои ситуации и да се намали употребата на возила преку дестимулациони мерки за возачите, и стимулациони мерки за пешачење, вели за НОВА, Никола Нешкоски од ЕКО ЛОГИК


Марш на сексуалните работници: Стоп за насилството

Фактот што речиси секој учесник во маршот избегнуваше да зборува пред камера, според активистите за човекови права е само уште една индикација со каква репресија и услови се соочуваат луѓето кои работат на ова поле


Скопје, „диши длабоко“!

Граѓаните веќе шест дена по ред се гушат поради загаденоста во Скопје, стравуваат за своето здравје, и додека град Скопје излегува со препораки и мерки од прв степен, граѓаните велат во практика тие се невозможни


Лилјана Георгиевска: Проблемот со стечајците ќе стане „Украина 2“

Лилјана Георгиевска најави дека ќе протестираат пред домовите на сите пратеници додека не биде решено нивното прашање, и потенцираа дека доколку продолжи вака, овој проблем ќе стане „Украина 2“


Како уредникот на „Економист“ предизвика меѓународен инцидент и загриженост

По добиените информации од високи дипломати од Западот, кои на уредникот на „Економист“ му соопштиле дека Јанукович одлучил да и се придружи на Русија и да се оддалечи од Европа засекогаш, уредникот на „Економист“ објавил серија твитови со кои го крена Кремљ на нозе


Димковска: Изненадена сум од некритичкиот став на некои од уметниците

– Во Македонија има уметници кои не заслужуваат да го носат тој назив, но има и уметници со едно големо „у“, вели во интервју за НОВА, македонската писателка Лидија Димковска


20 години Македонија-САД

-Во изминатиот период се случија многу работи, но пријателството и партнерството меѓу двете земји останаа силни…со гордост ја нарекуваме Македонија наш пријател и сојузник и сакаме да видиме како оваа извонредна земја го остварува својот потенцијал целосно интегрирана во евроатлантската заедница, рече Волерс


Предлогот „Наоди“ на МКЦ на Венециското биенале на архитектурата 2014

Проектот со наслов „Наоди“ предложен од ЈУ Младински културен центар – Скопје, ќе биде претставник на Македонија на 14-то издание на Интернационалната изложба на архитектурата во Венеција во 2014 година, кое ќе се одржува од 7 јуни до 23 ноември


Младите несвесни за политичките манипулации на социјалните мрежи

Според истражувањето „Влијанието на социјалните медиуми врз политичкото однесување на младите“ – постои оттуѓеност кај младите, незаинтересираност и недостиг на желба за отворање прашања за „проблемите“ со кои се соочуваат


Хелсиншки: „Електронското“ вработување во „Македонски шуми“ нејасно за граѓаните

– Неизвесно е дали воопшто апликациите поминале низ првичниот филтер за селектирање на пријавите во согласност со објавените критериуми за аплицирање, со што се отвора можност за нелојална конкуренција при изборот