Актуел

УНХЦР и Лекари без граници се повлекуваат од грчките острови

Како причина овие хуманитарни организации го наведуваат несогласувањето со одредбите од новиот договор ЕУ- Турција според кој, досегашните прифтни центри стануваат центри за задолжителен притвор, што според ни е “нефер и нехумано“


Старова,Габер,Дарлиша,Мурати за амнестијата: Уставниот суд го повредува Уставот

Уставните судии Гзиме Старова, Наташа Габер-Дамјановска, Исмаил Дарлишт и Сали Мурати во издвоено мислење велат : Уставниот суд кој е најповикан да го заштити Уставот, со оваа одлука самиот го повредува, со што се доведува во прашање владеењето на правото


Икономова за НОВА: Не знам ништо за истрагата во Хрватска

Не знам за каква истрага станува збор во болницата во Хрватска и тоа не е поврзано со мене и мојата стручност. Јас таму ја одбранив Македонија и целата лекарска фела, тврди докторката Милица Икономова и ја негира информацијата на НОВА од хрватското Министерството за здравство дека против неа се води истрага


Спорната педијатарка Икономова оди во пензија, Тодоров ќе го испитува случајот

Во Министерството за здравство не знаат дека хрватското обвинителство води истрага против педијатарот Милица Икономова. За министерот Тодоров сите лекари се исти, а како станала доктор и педијатар, тоа било работа на Медицинскиот факултет и Лекарската комора


No Picture

НОВА од Брисел – дописничката Светлана Јовановска за терористичките напади

Дописничката на НОВА, Светлана Јовановска веќе над 15 години ги следи директно случувањата во Белгија. За тоа каква е ситуацијата на терен, колкав е билансот на жртвите, се поврзуваат ли овие напади со теророт во Париз, повеќе во нејзиниот осврт за случувањата


Докторка за која се води истрага во Хрватска лекува деца на дежурство

Докторката Милица Икономова за која што во хрватското обвинителство се води истрага за фалсификување и допишување на податоци во медицинската документација на бебиња, веќе една година ги лекува децата во дежурниот пункт во поликлиниката „Јане Сандански“. НОВА истражува како оваа докторка е вработена на ова одговорно место, откако педијатри искажаа сомневање во начинот на лекување за време на дежурства


Никој нема одговор за бегалците заглавени во Македонија

Околу 1 300 мигранти се заглавени во прифатниот центар во Табановце и уште околу 399 на граничниот камен со Србија. Услови се ужасни, луѓето спијат на клупи, а регистрирнаи се два нови случаи на шуга, алармираат невладините


No Picture

Ципрас, Музалас, Каменос и Македонија

Се чини дека Јанис Музалас се спаси од оставка. Прашање е дали Панос Каменос ќе се спаси ако Алексис Ципрас реши да му покаже каде се наоѓа вратата која води надвор од грчката владина коалиција.


No Picture

Слободата на медиумите под закана во Европа

Слободата на медиумите во источна Европа се повеќе е загрозена. Како главна причина се посочува неподготвеноста на тамошните власти да ги прифатат демократските принципи. Веќе неколку години се влошува слободата на медиумите и во Македонија


Претседателот ќе може да запре и кривични постапки

Ослободување од кривично гонење или аболциија, помилување со поблага казна или алтернативна мерка ќе може да одреди претседателот на државата, откако Уставниот суд на денешната седница одлучи да ги укине измените и дополнувањата на Законот за помилување од 2009 година