Екологија


ПРОЦЕС: Кои се опасностите од големите наноси на снег

Постои ли опасност од земјотреси во Македонија по случувањата во Италија? Која е опасноста од снежните наноси? Одговорите ги има професорот Ивица Милевски од Институтот за географија при ПМФСКУП: Дотраените колекторски системи – закана за езерските води

Ефектите од загадувањето почнуваат да се одразуваат и врз езерата, кои што претставуваат едни од најголемите природни богатства на Македонија. Дали надлежните институции соодветно постапуваат и се грижат за заштита на езерските води?


АНАЛИЗА: Како работело Собранието – што откри државниот ревизор?

Ревизијата ги нотира надоместоците за користење на приватен автомобил за службени цели што ги земаат пратениците а кои изнесуваат 30% од продажната цена на литар гориво, според изминат километар


Еко проект: Англиски петтолигаш ќе гради стадион од дрво (Видео)

Форест Грин пред пет години исфрли хамбургери и пиво од понудата на штандовите и воведе веганска храна за навивачите, играчите и персоналот. Во иднина ќе биде и прв клуб со „најзелен“ објект во светот


(ВИДЕО) Министерството за екологија бара научни докази за загадувањето

Кој е виновен за загадувањето? Дали РЕК Битола е најголем загадувач во Битола? Зошто Министертвото за животна средина не може да се справи само со…


Манчевски: Итни мерки против загадувањето-распустот порано да започне

Некои од мерките се: бесплатен јавен превоз за сите граѓани на Скопје, времено запирање на сите градежни активности во градот, да се воведе времена мерка за обврска од најмалку тројца патници во еден автомобил, училишниот распуст да почне порано од предвиденото