Екологија


Општина Центар:Седница на државните и градските власти за загадувањето

– Во моментов, меѓу другото и заради изборната кампања, очигледно не се презема ништо во однос на ова горливо прашање. Ваквиот однос е недозволив, бидејќи здравјето на граѓаните е поважно од се’, а ситуацијата со загадувањето е неподнослива, се вели во соопштението
СДСМ во Советот на Скопје бара седница за вонредни мерки против загадувањето

Се предлага времен прекин на сите градежни активности, бесплатен јавен превоз за сите во деновите на екстремна загаденост, секојдневно миење на улиците и доколку е потребно времено запирање на работата на сите субјекти кои поседуваат Б-интегрирана еколошка дозвола


ПРОЦЕС:Потребен е независен мониторинг за загадувањето

Годината што измина, е година на големи порази и мали победи во екологијата. Загадувањето бара итни мерки, а граѓанските организации предлагаат независен мониторинг што ќе покаже кој и колку загадува. Колку урбаното зеленило влијае на климата? Што ќе се случува по неконтролираната, легална сеча на дрвјата што се случи годинава? На оваа тема во ПРОЦЕС, зборуваат Кирил Пржо биолог-еколог и Невена Смилевска од Еко- СвестИронични предлог-мерки за загадувањето на Министерството за животна средина

Во соработка со единиците за локална самоуправа и министерството за образование , министерот Изаири ќе побара да се донесе одлука за започнување на зимскиот распуст за основните и средните училишта на 28 декември иако распустот официјално започнува ден потоа


В понеделник, протест против загадувањето: Излези за воздух!/ Dil për ajër!

Протестираме за надлежните да преземат итни мерки со кои ќе се заштити нашето здравје!, се вели во повикот на граѓанските здруженија и иницијативи, организатори на протестот


Скопјани на протест против аерозагадувањето

По протестите против загадувањето кои се одржуваат во Тетово, протести денеска одржуваат и граѓани и невладини организации од Скопје. Граѓаните на Аеродром, Лисиче, Карпош, Центар, Чаир, Гази Баба и од цело Скопје протестираат поради алармантното аерозагадување.