Екологија


Најзагадениот град во светот има 372 ПМ10, Скопје има 600

Според мерењата, во декември во воздухот на Скопје имало просечна концентрација на ПМ10 од 600, а според списокот на СЗО, во кој го нема Скопје, најзагадениот воздух во еден од светските градови достигнал до концентрација на честичките ПМ10 од 372


Во Собранието се расправаше за загаденоста на воздухот

Собарнието не ги изгласа заклучоците за Информацијата за загадувањето на воздухот во Скопје, поднесена од пратениците од опозицијата. Пратениците од опозицијата обвинуваа дека Владата требала да навреме да преземе мерки


ЕК: Решавањето на загадениот воздух е поевтино од справување со последиците

Проценките на Комисијата се дека тврдењата во некои од државите дека справувањето со загадениот воздух чинат многу пари се неточни бидејќи истражувањата покажале дека справувањето со последиците од загадувањата една држава ќе ја чини 12 пати повеќе


Младите со гас маски на лицата симулираа губење свест

Со марш од плоштадот Македонија до Владата група млади од неколку организации за заштита на животната средина се обидоа да го вклучат аларморт кај надлежните за загрижувачки високото загадување на воздухот


No Picture

За воздухот не предупредуваа години наназад

Во препораките од извештаите неколку години наназад, за животната средина во Македонија, се вели дека многу е важно да се надогради капацитетот на институциите задолжени за животна средина


Марш: „За очи заштита имаме, но за бели дробови немаме“

Маршот ќе го поддржиме со паролата „За очи заштита имаме, но за бели дробови немаме“, за таа цел членовите и симпатизерите на МОДОМ ќе носат очила и големо платно со оваа порака


Јавна молба од ЕКО ЛОГИК: Сограѓани, дајте да ни проработи свеста

„Тие што работното место им е во близина, пешачете, на тие што не ви е ладно возете велосипед, а останатите качете се во јавните автобуси, нема ништо лошо, а ни срамно во тоа. Не сте помалку вредна личност ако немате или не користите кола секој ден…“, се вели во молбата


БЕГ предлага приклучување кон централното греење за намалување на загаденоста

БЕГ предлага надлежните институции да донесат мерки во насока на приклучување кон системот на централно греење на јавните, деловните и приватните субјекти кои имаат приклучок или достапност до топловодната мрежа


Граѓаните се задушуваат, надлежните се повикуваат на процедурата

Доколку квалитетот на воздухот не се подобри во текот на 10 последователни дена, дури тогаш според процедурата, министерот за животна средина Абдулаќим Адеми најави дека ќе се преземат конкретни чекори