Екологија

СДСМ во Советот на Скопје бара седница за вонредни мерки против загадувањето

Се предлага времен прекин на сите градежни активности, бесплатен јавен превоз за сите во деновите на екстремна загаденост, секојдневно миење на улиците и доколку е потребно времено запирање на работата на сите субјекти кои поседуваат Б-интегрирана еколошка дозвола


ПРОЦЕС:Потребен е независен мониторинг за загадувањето

Годината што измина, е година на големи порази и мали победи во екологијата. Загадувањето бара итни мерки, а граѓанските организации предлагаат независен мониторинг што ќе покаже кој и колку загадува. Колку урбаното зеленило влијае на климата? Што ќе се случува по неконтролираната, легална сеча на дрвјата што се случи годинава? На оваа тема во ПРОЦЕС, зборуваат Кирил Пржо биолог-еколог и Невена Смилевска од Еко- СвестИронични предлог-мерки за загадувањето на Министерството за животна средина

Во соработка со единиците за локална самоуправа и министерството за образование , министерот Изаири ќе побара да се донесе одлука за започнување на зимскиот распуст за основните и средните училишта на 28 декември иако распустот официјално започнува ден потоа


В понеделник, протест против загадувањето: Излези за воздух!/ Dil për ajër!

Протестираме за надлежните да преземат итни мерки со кои ќе се заштити нашето здравје!, се вели во повикот на граѓанските здруженија и иницијативи, организатори на протестот


Скопјани на протест против аерозагадувањето

По протестите против загадувањето кои се одржуваат во Тетово, протести денеска одржуваат и граѓани и невладини организации од Скопје. Граѓаните на Аеродром, Лисиче, Карпош, Центар, Чаир, Гази Баба и од цело Скопје протестираат поради алармантното аерозагадување.Најзагадениот град во светот има 372 ПМ10, Скопје има 600

Според мерењата, во декември во воздухот на Скопје имало просечна концентрација на ПМ10 од 600, а според списокот на СЗО, во кој го нема Скопје, најзагадениот воздух во еден од светските градови достигнал до концентрација на честичките ПМ10 од 372


Во Собранието се расправаше за загаденоста на воздухот

Собарнието не ги изгласа заклучоците за Информацијата за загадувањето на воздухот во Скопје, поднесена од пратениците од опозицијата. Пратениците од опозицијата обвинуваа дека Владата требала да навреме да преземе мерки


ЕК: Решавањето на загадениот воздух е поевтино од справување со последиците

Проценките на Комисијата се дека тврдењата во некои од државите дека справувањето со загадениот воздух чинат многу пари се неточни бидејќи истражувањата покажале дека справувањето со последиците од загадувањата една држава ќе ја чини 12 пати повеќе