Документ

Глигоров vs Милошевиќ

Новинарот Зоран Иванов како главен уредник на информативната програма на Радио Скопје на прес конференција во хотелот Парк во Охрид 1991 година од тогашниот претседател на Р. Србија, Слободан Милошевиќ побара да се изјасни во која суверена држава се наоѓа. Што одговори Милошевиќ а што искоментира Глигоров?


Љубе Пота: Македонскиот Нимиц на Кипар

Љубе Пота, “бејбиситерот” на ООН има 96 години и живее во Скопје, Македонија. И на оваа возраст тој се уште чека “бебето” кое го израсна и кое има веќе 26 години да биде признаено во својот град – Никозија во Кипар


Либералната јавност и новинарите vs ксенофобијата

Во почетокот на деведесетите години во Австрија либералната јавност и медиумите се судрија отворено со ектремната десница на Јорг Хајдер. Австрискиот суд го поддржа Хајдер. но судот во Стразбург застана зад новинарите, по што се промени судската пракса во Австрија во однос на говорот на омраза


ВИДЕО: Черчил ја објавува победaта над фашизмот

Аривиски снимки од 9 мај 1945 кога во Лондoн, Винстон Черчил официјално соопшти дека нацистичка Германија безусловно капитулира. Десетици илјади граѓaни низ улиците на Лондoн ја прославуваат победaта над фашизмот


No Picture

Чија е песната?

На ФБ денeска се појави пост со грчка песна од 1945 која фрапатно потсетува на нашата “Кажи зошто ме остави” . Дали Шпато препишал од Грците или..!? Во прилог на дилемата видете го и многунаградуваниот документарец „Чија е таа песна!“


Документарен филм: Ромите во пристапот до здравство

Преку филмот сакаме да покажеме дека кон проблемите на Ромите мора да се пристапи мултисекторски и во меѓусебна соработка со институциите, како одговорни страни за обезбедување на здравствената заштита на граѓаните, и ромската заедница, како корисник на здравствените услуги и права, велат авторите


No Picture

Документарен филм за Првата детска ликовна колонија

„Кратовско злато“ е документарен филм од 1964 година за Кратово и Првата детска ликовна колонија на Балканот која се одржала таму. Приказна е раскажана низ призмата на еден од првите ликовни педагози на поранешните ЈУ-простори, професорот Лазар Софијанов


No Picture

Краток филм против сиромаштијата

Краткиот филм против сиромаштија е изработен во соработка со ФДУ, од монолози според вистински искази од граѓаните вклучени во фокус групното истражување за одредување на индикаторите на Минимален достоинствен приход


Зошто не јас?

Документарниот филм „Зошто не јас?“ претставува шест млади луѓе кои ги раскажуваат своите успешни приказни за градењето кариера во Македонија. Дел од нив, своето образование го стекнале надвор од земјата и потоа се вратиле во Македонија да создадат своја компанија


Пред 116 години на денешен ден Емил Зола – „Обвинувам“

Во своето отворено писмо Зола до претседателот на француската Република ја обелоденил аферата „Драјфус“, обвинувајќи ја француската влада за монтираниот судски процес и корумпираноста на судството, како и за дискриминацијата на Евреите