Eврозум

Питер Стано: Забелешките во Извештајот се повик за будење

Портпаролот на еврокомесарот Штефан Филе во интервју за НОВА, ги објаснува забелешките во Извештајот за напредокот на Македонија, одговорноста на политичките лидери во државата, како и потребата од итна акција за справување со проблемите во земјава


Орав: Следна препорака не е загарантирана ако нема прогрес

– Вашите соседи веќе го фатија брзиот воз. Тие се движат, а следната станица е месец декември. Има шанси вашата земја да им се придружи исто така, вели претставникот на ЕУ во Македонија Аиво Орав, додавајќи дека проблемите во земјата мора итно да се решаваат


Тонино Пицула: Ќе мора да си ги решите проблемите дома за да ви помогнеме

Европратеникот во ЕП од Хрватска и поранешен министер за надворешни работи на оваа држава за НОВА го коментира Извештајот за напредокот, шансите на Македонија да го реши спорот со името и нововименуваните комесари во ЕК


МРТВ и европските стандарди за јавен сервис

Европската комисија ќе го мониторира МРТВ и неговите перформанси како јавен сервис. Интеграцијата на Македонија во ЕУ подразбира и усогласување на МРТВ со европските стандарди за јавен радио дифузен сервис


Потрошувачки права: Го добиваме ли она што го плаќаме

Најголемиот дел од поплаките на граѓаните се однесуваат на јавните комунални претрпијатија и телекомунакциите. Еврозум во ова издание ве води низ проблемите со потрошувачките права, а илустрираме што и како би се променило во оваа област доколку Македонија започне преговори за членство во унијата


Македонското земјоделие на патот кон ЕУ

Кои промени ќе треба да ги претрпат актуелните полтики за унапредувањето на земјоделието како една од основите стопански гранки на државата? Ќе опстене ли актуелиот систем на субвеционирање? На што ќе треба да се научат македонските земјоделци за да користат ЕУ фондови?


Слободата на медиумите во процесот на европските интеграции

Слободата на медиумите за првпат станува тема од високо полтичко значење во преговарачиот процес. Функционалноста на јавниот радиодифузен сервис ќе биде еден од важните мерила во оваа областБорбата против корпуцијата и процесот на европските интеграции

Според новата преговарачка методологија на ЕК борбата против корупцијата е една од главните теми. Што ќе мора Македонија да покаже во овој процес? Дали преговорите за членство на Хрватска го сместија Санадер во затвор?


Кои се предизвиците за македонското судство во преговарачиот процес

Кој се недостатоците на македоскиот судски систем кои ќе бидат во фокусот на преговорите за членство во ЕУ? Кака е европската дијагноза за слабостите на судството? Што се промени во хрватскиот судски систем под притисокот на преговарачкиот процес?