Eврозум

Како преговарачкиот процес го трансформираше хрватското судство?

Во првото издание на новата сезона на Еврозум анализираме кои ќе бидат искушенијата на македонското судство во преговарачкиот процес за членство во ЕУ и како ќе настапат европските преговарачи по искуствата во Бугарија, Романија и Хргватска? Целата емисија е на ТВ 24 Вести во недела во 19.45


Шацимаркакис: Постои замор кај Комисијата и Советот да се справат со Македонија

„ЕУ има начин на кој што функционира, можете да го критикувате, но ако сте дел од клубот веќе имате одредени права, Грција ги ужива тие права и ви ја отежнува работата вам“, вели Шацимаркакис во интервју со Борјан Јовановски


Социјалдемократијата во Европа треба да најде одговooри за предизвиците

Во интервју за Еврозум заменикот претседател на европските социјал демократи во Европскиот парлaмент зборува за предизвиците на социјалдемократијата во Европа и за проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан


Грубер: Невeројатно е во 21 век за новинарство да се оди во затвор

Во затвор за вакви дела се оди во Белорусија или Турција но тие две земји не се европски пример. Во Македонија имате уште многу работа на планот на слободата на медиуми, вели во интервју за НОВА, Марк Грубер, директор на Европската федерација на новинари


Грубер: Невeројатно е во 21 век за новинарство да се оди во затвор

Во затвор за вакви дела се оди во Белорусија или Турција но тие две земји не се европски пример. Во Македонија имате уште многу работа на планот на слободата на медиуми, вели во интервју за НОВА, Марк Грубер, директор на Европската федерација на новинари


Ховит: Ниту Скопје ниту Атина не покажаа доволно политичка волја

Ричард Ховит, известувач на ЕП за Македонија за НОВА вели дека Скопје и Атина потфрлиле и не покажале полтичка волја за решавање на спорот. Тој предупредува дека е потребен брз напредок во сферата на слободата на медиумите. Со Ховит разговара Борјан Јовановски


Стано: Нема напредок ако се игнорираат проблемите

Интервју со портпаролот на комесарот Филе, Петар Стано: Статус-кво по прашањето за името е недозволиво, мора да се реши. Вашите лидери знаат што се бара од нив, и нема напредок ако се игнорираат барањата и проблемите


Стано: Нема напредок ако се игнорираат проблемите

Интервју со портпаролот на комесарот Филе, Петар Стано: Статус-кво по прашањето за името е недозволиво, мора да се реши. Вашите лидери знаат што се бара од нив, и нема напредок ако се игнорираат барањата и проблемите


Кукан:Македонија да работи на односите со земјите од ЕУ

Интервју со европарламентарецот Едвард Кукан: Македонија треба да работи на поединечните односи со земјите од ЕУ. Песимист сум за решение на името бидејќи веќе 20 години прашањето е заглавено.


Ховит:Македонија би можела да го загуби кандидатскиот статус

Интервју на Ричард Ховит, известувач на ЕП за Македонија: Вашата земја би можела да го загуби својот кандидатски статус поради соптвените проблеми- човечките права, парламентарна демократија, функционирањето на соодветен Парламент, слободата на печатот