Емисии

Царовска: Со итна реформа ќе се решат многу социјални проблеми

За реформата која социјалните работници треба да ги доближи до граѓаните, за проблемот со бездомниците и децата на улица, за измените во законот за лицата со посебни потреби, како и измените со кои посвоените ќе можат да ги дознаат своите биолошки родители, во ПРОЦЕС зборува Мила Царовска министерка за труд и социјална политика.   Како пропадна трансплантацијата: Нова шанса да се крене од пепелта

Кој и зошто ја уништи трансплантацијата во Македонија? Како се тераше владина, а не национална кампања?Која беше улогата на Националниот координатор Софијанова, зошто никогаш не се спротистави на ваквите политики? 
Пациенти со леукемија очекуваат државата да им обезбеди лекови

Третина од болните со хронична милоична леукемија на кои не им делува лекот што е на позитивна листа умираат бидејќи немаат достапност до неопходната терапија.  Тие бараат итна средба со министерот Таравари во надеж дека ќе го реши проблемот


“Заедничка азбука” на НОВА: Учиме македонски, албански и турски

НОВА со гордост ви ја претставува емисијата “Заедничка азбука”- во која учиме македонски, албански, турски јазик. Секој научен збор еднаш неделно не води во еден…


Таравари: Се работело во матно, ќе има ревизија, но и департизација

Дали новиот министер за здравство Арбен Таравари, се слушнал со екс министерот Тодоров по нападот што беше извршен врз него? Што разговарале? Што ќе биде приоритет веднаш по влегувањето во кабинетот, ќе направи ли ревизија на досегашното работење, ќе ја врати ли довербата меѓу лекарите и пациентите, кои реформски зафати ќе ги укуне, а што ќе ревидира


Старделова и Бесими:Време е Лекарската комора да застане зад докторите

За тоа како планираат да се врати довербата меѓу лекарите и пацинетите, да се спречи одливот на млади лекари во странство, за реформите кои не смеат да се прават без учество на докторите, за притисоците под кои тие работат


Дума: Не сум потпишал ништо за што нема докази, политиката не влијаела

Каде е местото на Лекарската комора, како треба да се заштити од политички влијанија, за политиката која е длабоко навлезена меѓу лекарите. Како да се спречи одливот на лекари во странство, да се врати нивното достоинството и довербата кај пациентите, за притисоците и случаите за кои смета дека треба нови истраги