Евтини Приказни

Легендата за Љубчо Георгиевски и неговиот политички брат Груевски

Евтини приказни на Биљана Секуловска: Ништо не може засекогаш да ја спречи желбата за политичка моќ и влијание, како што засекогаш не може да го снема стравот од последиците- во случајов стравот на Георгиевски од досието кое Груевски го поседува за него. Кој во такви околности не би го бранел егзектуторот кој е деноноќно и доживотно наведнат над главата на жртвата и со едно кревање на раката му пресудува?


Крвожедноста на лустраторите

Евтини приказни: Ќе дојде ден, кога потомците на овие нелуѓе, месо на нивното труло месо, крв на таа нечиста крв, совест на нивната несовест, човечност на оваа нечовештина, ќе замолчат пред доказите, документите, сведоштвата за Славко Јаневски, на Љубомир Фрчкоски, Владимир Милчин, Ѓунер Исмаил, Јадранка Костова, Томе Серафимовски, Божин Павловски, Ѓорѓи Спасов….


Сите значења на една израелска поговорка

Чист патриотски чин на власта е оваа израелска донација- започнувајќи од шефот на тајната полиција, чие име би требало тивко да го изговорите, а јас нема да го споменам согласно максимата- Татковината, тоа е тој, предавниците, тоа сме ние!


Повелете, лустрирајте новинари

Евтини приказни: Знаете само да се исмевате и смеете грлато како Груевски за Фијат Цановски на лентите, кога му го рушеле Космос: Му тече низ пантолони, преплашен е, хахаха. Затоа што вие не се водите од срамот, туку водите со сеење страв


Кога комбето ја решава судбината

Пуштете ги лентите на кои ќе ги слушнете цвркотењата на Јанкуловска, Ставревски, браќата Мијалкови, Муса Џафери итн, итн. Ако навистина ви се неопходни потпис и печат за величината на боговите-судии


За децата без родители и нелуѓето

Евтини приказни: На Груевски најдобар одговор треба да му дадат децата без родители од Домот 11 Октомври во Скопје, со кои директорката Ристенка Атанасова и Миле Јанакиески тргуваат за гласање како да се на сточен пазар. Тоа за мене ќе остане најстрашната снимка, најужасното сведоштво на оваа власт


Kога лудаците зборуваат за човечиња

Евтини приказни: Мислите дека Груевски не е Санадер и дека неговите најбитни луѓе нема да му додадат јаже и со сласт ќе му ја потргнат столицата, како што тоа му го стори на хрватскиот премиер лично Јандроковиќ, министерот за надворешни?


Цвеќарата на Заев

Така и самиот Груевски, во својот последен говор, го понижи дури и Зола, веројатно мислејќи дека му ја одзема славата со “Обвинувам”, за да си ја припише себеси. За некој половина час педантно му ги наброи сите злочини на Заев, кој потпомогнат од соработниците работи за интереси на странска служба, крика Груевски, опишувајќи го во детали планот на бандава. Како вели драгата Хана Арент: “Хитлер и Сталин биле мајстори за детали”, кога сме веќе кај изворите на тоталитаризмот


Кој е планот на Заев со досиејата за прислушкување?

Заев мора да дозволи досиејата да бидат откриени, сите оние досиеја кои се сведоштво за угнетување, прогони, репресии, тиранија на оваа власт, еднакво како што тоа го стори Германија, со откривањето на сите досиеја, преку кои биле уништени милиони животи, да бидат отворени за истражувачите, историчарите и новинарите. Затоа што нивното уништување би значело бришење и палење на историјата, потег кој ниту еден современ политички лидер не би го дозволил


Тогаш кога премиерот не дојде кај професорот Шкариќ

Евтини приказни: Забраната на Обвинителството да се објавуваат материјали од случајот “Пуч” за кои лидерот на опозицијата Заев е осомничен, е залудно потрошено време. Да дојдеше тогаш премиерот, ќе знаеше