Глобус

Хафингтон пост: Хрватска длабоко забразди во радикална десница

По Полска и Унгарија, Хрватска е уште една членка на ЕУ која забразди во радикална десница, пишува американскиот весник, пристоа како пример го посочува министерот за култура Златко Хасанбеговиќ и неговата фамозна фотографија од 90 тите години во усташко одело


Руско влијание во Македонија

Македонија не е единствената земја на Балканот кој е изложена на зголемено руско влијание. Аналитичарите нагласуваат дека Русија и Западот имаат целосно различни агенди за регионот. (Заеднички проект на Радио Слободна Европа и Гласот на Америка)


ЕУ повторно на крстопат

ЕУ е на крстопат поради бегалската криза и евентуалниот излез на Британија од Унијата. Дали со оглед на тоа што Македонија е земја кандидат за членство во ЕУ тоа ќе има влијание и врз неа?


Што добива а што губи Велика Британија доколку излезе од Европската унија

Велика Британија со излегувањето од ЕУ ризикува да ја изгуби преговарачката моќ на меѓународно ниво со напуштање на трговскиот блок, но така пак, би била слободна да воспостави трговски договори со земји кои не се членки на ЕУ


No Picture

Презадолженоста, закана за светскиот развој

Кредитите и заемите што им ги даваат банките на поединци и на фирми не секогаш се потрошени за некаква успешна инвестиција. Во светот расте бројот на оние што се помалку се способни да се одолжат. Ист е случајот и во МакедонијаЕУ и слободниот трансфер на трудот

Какви се искуствата во ЕУ за слободното движење на луѓето и можноста да најдат работа во други земји од нивните татковини? Истражувањата во Македонија покажуваат дека над половина од младите сакаат да работат во некоја членка на ЕУ


(ФОТО) Кој ќе биде следниот Генерален секретар на ОН, Бугарките во водство

Водечките кандидати за нов генерален секретар на Обединетите нации се жени кои доаѓаат од Бугарија, но прашањето е која од нив ќе ја добие номинацијата од бугарската влада, а тоа веќе на големо се дискутира во Софија, пишува „Економист“


No Picture

ИСИС е закана, но не за слободните општества

Откако исламски терористи почнаа да шират страв низ светот се постави прашањето дали можат и да ги загрозат цивилизациските вредности. Според експертите, уставните општества имаат вродена моќ што ја прават оваа задача на екстремистите залудна. Дали Македонија е имуна на ваквите влијанија?


Британска независна истрага: Путин одобрил убиство на агентот Литвиненко

Труењето на поранешниот офицер на КГБ, Александар Литвиненко, најверојатно е одобрено од претседателот на Русија, Владимир Путин, се вели во извештајот на независната британска истрага предводена од пензионираниот судија Роберт Овен