Граѓани

„Анима Мунди“ бараат видео-записи од ЗОО Скопје за утврдување на смртта на Орка

Здружението „Анима Мунди“ бара официјална потврда од актуелната директорка на ЗОО Скопје, Татјана Стаменов да се спроведи и независна истрага за смртта на жирафата


Продолжуваат протестите „СТОП на канцерогеното загадување на Тетово“

Организациониот одбор на протестите „СТОП на канцерогеното загадување на Тетово“ утре во 11:55 часот ќе го блокира патот кај кружниот тек на влезот на Тетово изразувајќи револт на мирен начин поради неисполнување на нивните барања од Владатa


Отворен повик од Британска амбасада за привремен работен престој во В.Британија

Повикот е наменет за медиумските работници, активистите за човекови права и социјални работници, истражувачи или аналитичари кои веруваат дека ќе имаат бенефит од работењето во институциите во Британија


Писмо до министерот Адеми: „Преземете мерки или ќе сносите одговорност“

Организациониот одбор на протестите „СТОП на канцерогеното загадување на Тетово“, испрати отворено писмо до министерот за животна средина и просторно планирање, Абдилаќим Адеми


Отворени образовни ресурси во Македонија

Отворените образовни ресурси (ООР) се дигитализирани материјали кои се понудени за слободна употреба од страна на образовниот кадар, студентите и самоуките поединци или групи, за настава, учење и истражувања


Промоција на документарниот филм за кучето – херој Жиле

Жиле е кучето кое во февруари годинава на Попова Шапка настрада од куршум, кој несовесен граѓанин го испука во неговиот рбет и го остави парализиран. По 7 месечна борба за негов спас, Жиле го најде својот дом во Пенсилванија, САД


ЕКО ЛОГИК: Централното гратско подрачје да стане пешачка зона

– Не оцрнуваме и не браниме ни власт ни опозиција…сакаме сите тие да преземат конкретни мерки…да се пресече за некои ситуации и да се намали употребата на возила преку дестимулациони мерки за возачите, и стимулациони мерки за пешачење, вели за НОВА, Никола Нешкоски од ЕКО ЛОГИК


Јавна молба од ЕКО ЛОГИК: Сограѓани, дајте да ни проработи свеста

„Тие што работното место им е во близина, пешачете, на тие што не ви е ладно возете велосипед, а останатите качете се во јавните автобуси, нема ништо лошо, а ни срамно во тоа. Не сте помалку вредна личност ако немате или не користите кола секој ден…“, се вели во молбата


Никола Маџиров меѓу 562 писатели на петицијата против интернет надзорот

Поетот Никола Маџиров е претставник од Македонија, како потписник и дел од 562 автори- потписници на петицијата за крај на интернет надзорот на владите и приватните корпорации. Петицијата ја потпиша и претседателот на ПЕН, Ристо Лазаров


„Писателите против масовноното надгледување“

Еднодушно и безрезервно Управниот одбор на Македонскиот ПЕН центар ја поддржува иницијативата на 580 писатели, објавена на Берлинскиот литературен фестивал, против масовното надгледување и повикот до ОН да креираат закон за дигиталните права