Идеи

Како да се остане жив

Тој што има да плати ќе преживее, а другите додека можат да издржат. Толку може ова здравство. Во држава која се декларира како социјална! Да, ова е Македонија и тука треба голема среќа да се остане жив!


Македонско сценарио 2

Автор: Мијат Лакичевич за Пешчаник За таканареченото „македонско сценарио“ со кое Александар Вучиќ ги бомбардира граѓаните на Србија во последно време и преку рекламните спотови, веќе…


Болницата „8 Септември“колабира, има недостиг од медицински сестри

Ситуацијата дојде до таму што од 1 ви април ќе работат само три операциони сали, од вкупно седум. Пациенти за операција ќе бидат враќани дома. Директорот на болницата одамна предупредува на ова, но никој не го слуша


Лекарска комора, заложник на партиски и лични интереси

Ова многу важно тело за докторите, но и за пациентите цела година незаконски носи правилници, менува статут, носи закон за доктори. Лекарите велат дека успеале да изгласаат статут за доживотен мандат


И болни и понижени

Ова е време во кое едни го слават животот и се расфрлаат со трошење пари, додека други умираат понижени во искршените возила на брзата помош. Време на апсурдот, на сјајот и бедата на нашето општество


Министерство за плачење

Институцијата која по својата природа се занимава со социјални проблеми ја изгуби основната цел за која постои- хуманоста. Министерството од кое луѓето излегуваат расплакани. Како мајката на девојчето со Даунов синдром или таткото на детето болно од леукемија


Превенција, а не губење на човечки животи

Но, целта на секоја држава е да има помалку болни. Да се намали процентот на заболени од рак, да се намали смртноста на новороденчињата, на родилките, да се елиминираат причинителите. Зарем, тоа не е примарна работа на една држава за да има здрава нација и помалку трошоци?


Загадување и контразагадување

Дебатата за загадениот воздух се сведува на безначајна размена на соопштенија меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, кои засебно можеби личат на заокружени смисловни целини, но во поширокиот контекст се само обични, дури и евтини логички замки


Невладините организации имаат право „да се мешаат“ во политики

Невладините организации имаат право да бидат вклучени во градење и „мешање“ во политики, исто како и граѓаните. Ако некоја невладина работи во екологијата, медиумите, образованието,…


Тендерите на Никола Тодоров

Сега Тодоров тендерите ги најавува како историски момент и спас за македонското здравство. Настрана се друго. Кој ќе ги отплаќа инвестициите? Со кои пари? Ги прашал ли граѓаните дали се согласуваат на ваков начин да се трошат нивните пари? Тоа Тодоров не го кажува