Идеи

Трајни решенија за болните, не „проекти“ за еден ден

Граѓаните сами си ги купуваат лековите, ги плаќаат од свој џеб бидејќи квотата во аптеките завршува во првите неколку дена од месецот. Тодоров не кажа дали ќе го реши овој проблем. Инаку, како ќе има лекови на рецепт и за пациентите во руралните средини


Предизборна бајка за новиот Клинички центар

Пред неколку дена министерот Тодоров спектакуларно ја најави изградбата на новиот Клинички центар на пролет идната година.Точно тогаш кога објектот требаше да биде пуштен во употреба. И за да не излезе како приказната со овчарот и волкот, предизборно го распишаа тендерот.


Подобра иднина

Наспроти природните стравови на обичните луѓе, иднината на Македонија и регионот е лесно предвидлива. Денешните авторитарни режими на Западниот Балкан ќе бидат сукцесивно размонтирани, не поради напорот на западните служби, туку, поради логичната развојна шема


Малите луѓе пред големите порти на македонското здравство

Ете од таа мудра стратегија на Тодоров еден човек остана без колк, не може да се оперира. А, знаете ли колку пациенти се имаат задолжено по банките, земаат кредити и се оперираат во приватните болници


Државната безбедност, партиската полиција и човековите права

Во сите демократски општества балансот помеѓу потребите на државниот безбедносен систем и корпусот на човековите слободи и права е најчуствителната и најпроблематичната работа во целата демократска равенка


Владата ги скрати парите -ХИВ епидемија тропа на врата

Ова е година во која однапред знаеме дека следната ќе има епидемија на ХИВ И СИДА, ќе се зголеми бројот на смртни случаи.Ќе ескалира и туберкулозата, Сиромаштијата и туберколозата одат рака под рака, нели?


Собраниски патрдии

Што треба да направи човек кога во највисокиот законодавен дом, пратениците на отворен начин го подржуваат криминалот преку тоа што гласаат против продолжувањето на мандатот на Специјалното јавно обвинителство


Македонија, водечка земја по губење на млади животи

Македонија е повторно „водечка земја“! Овој пат на трето место сме во светот по смртност од рак на дојка! Првото место по смртност на новороденчиња во Европа не го испуштаме веќе неколку години. Каква црна статистика!


Транспортен центар, Ѓорче Петров, Лепенец, Волково

„Ни нудат субвенции за електронски возила како божемен новитет и нужно добро. Тие, не само што ќе ја докомплицираат сообраќајната пракса, туку и дополнително би го поддржале веќе натрупаниот обем на хистерија“


Време за лов на криминалци

Зошто беше важна последната прес конференција на Специјалното јавно обвинителство. Оставете ја облеката на Катица Јанева, дајте веќе нека започне тој лов по вистинските криминалци