Истражување

Криминалистички лаборатории се набавувале за МРТВ

Министерството за образование набавувало криминалистички и форензички лаборатории за Македонската радио телевизија вредни милиони евра според документи на Бирото за јавни набавки. Но, лаборатиријата не е во МРТВ, признаваат од МОН. А каде е – засега нема одговор.


НОВА сторија: Осмели се – пријави корупција

Какви се судбините на дојавувачите на корупција во Македонија? Немоќта на системот се рефлектира врз поединците – речиси и да нема луѓе кои пријавуваат корупција, а оние кои тоа ќе го сторат, треба да се подготвоват за последиците.


Афера: Факултети „подаруваат“ опрема за следење на МВР

Каде завршија дел од лабораториите од проектот на владата за опремување на универзитетите и научните установи? Во какви процедури факултетот за безбедност му предал лаборатории за пресретнување на комуникациите на МВР? Каде се документите од примопредавањето?
Нефрон:Јавниот повик за дијализа отвара простор за сомнеж

Во забелешките кои им ги испратиле на Министерството потенцираат дека е индикативен фактот што повикот не е објавен ниту во еден дневен весник или портал, а рокот од 30 дена и некои одредби се многу чудни и отвараат простор за сомнеж


СОС: Жените се враќаат кај мажите насилници

Во СОС линијата за жени- жртви на семејно насилство, телефонот е вжештен од јавувања, 24 часа- седум дена во неделата. Дневникот е преполн со податоци од жени кои побарале помош од сопругот насилник. Истражува Менче Атанасова-Точи


Ме тепаше со кабли и мачеше до смрт, очекувам да ме убие

Ова е исповед на жена жртва на семејно насилство која ја отвори својата душа пред камерата на НОВА. Била претепувана од нејзиниот сопруг, мачена со разни предмети, со месеци затворана во домашен притвор


Ме тепаше со кабли и мачеше до смрт, очекувам да ме убие

Ова е исповед на жена жртва на семејно насилство која ја отвори својата душа пред камерата на НОВА. Била претепувана од нејзиниот сопруг, мачена со разни предмети, со месеци затворана во домашен притвор


ДИЖС:Фени ќе го толерираме уште една година

НОВА истражување: Резултатите од анализите со кои располага НОВА покажуваат дека Фени во одредени периоди испушта десеттина, па дури и стотина пати повисока концентрација на загадувачки сусптанции од максимално дозволеното.