Евтини Приказни

Повелете, лустрирајте новинари

Евтини приказни: Знаете само да се исмевате и смеете грлато како Груевски за Фијат Цановски на лентите, кога му го рушеле Космос: Му тече низ пантолони, преплашен е, хахаха. Затоа што вие не се водите од срамот, туку водите со сеење страв


Кога комбето ја решава судбината

Пуштете ги лентите на кои ќе ги слушнете цвркотењата на Јанкуловска, Ставревски, браќата Мијалкови, Муса Џафери итн, итн. Ако навистина ви се неопходни потпис и печат за величината на боговите-судии


За децата без родители и нелуѓето

Евтини приказни: На Груевски најдобар одговор треба да му дадат децата без родители од Домот 11 Октомври во Скопје, со кои директорката Ристенка Атанасова и Миле Јанакиески тргуваат за гласање како да се на сточен пазар. Тоа за мене ќе остане најстрашната снимка, најужасното сведоштво на оваа власт


Kога лудаците зборуваат за човечиња

Евтини приказни: Мислите дека Груевски не е Санадер и дека неговите најбитни луѓе нема да му додадат јаже и со сласт ќе му ја потргнат столицата, како што тоа му го стори на хрватскиот премиер лично Јандроковиќ, министерот за надворешни?


Цвеќарата на Заев

Така и самиот Груевски, во својот последен говор, го понижи дури и Зола, веројатно мислејќи дека му ја одзема славата со “Обвинувам”, за да си ја припише себеси. За некој половина час педантно му ги наброи сите злочини на Заев, кој потпомогнат од соработниците работи за интереси на странска служба, крика Груевски, опишувајќи го во детали планот на бандава. Како вели драгата Хана Арент: “Хитлер и Сталин биле мајстори за детали”, кога сме веќе кај изворите на тоталитаризмот


Кој е планот на Заев со досиејата за прислушкување?

Заев мора да дозволи досиејата да бидат откриени, сите оние досиеја кои се сведоштво за угнетување, прогони, репресии, тиранија на оваа власт, еднакво како што тоа го стори Германија, со откривањето на сите досиеја, преку кои биле уништени милиони животи, да бидат отворени за истражувачите, историчарите и новинарите. Затоа што нивното уништување би значело бришење и палење на историјата, потег кој ниту еден современ политички лидер не би го дозволил


Тогаш кога премиерот не дојде кај професорот Шкариќ

Евтини приказни: Забраната на Обвинителството да се објавуваат материјали од случајот “Пуч” за кои лидерот на опозицијата Заев е осомничен, е залудно потрошено време. Да дојдеше тогаш премиерот, ќе знаеше


Пофалба на мудроста: Автомобилските авантури на Силвана Бонева

Евтини приказни: Бонева се повикува на 25 години применување на исти закони со кои се овозможува пратениците во еден вид хипнотичко блаженство бескруполозно да се расфрлаат со народните пари и во ниту еден момент во веселбата да не се загрижат за еден едноставен факт, за едно прашање


Во име на Отецот, Синот и Пресветлиот Судија

Евтини приказни: Да се разбереме. Основниот суд 1 ниту го затвори новинарот Томислав Кежаровски, ниту пак го ослободи. Тоа го стори власта. Иако, не би ја занемарувала светата улога на судиите. Тие му доаѓаат нешто како вицот за тешката судбина на Путин, тогаш кога некој ќе се одважи да го критикува: “Откако умре Махатма Ганди, тој нема со кого повеќе да зборува”


Чудниот случај на министерот Миле Ј.

Евтини приказни: Што е лист со А4 формат? Оп, на ен, два три, одиме сите заедно со министерот Миле: горе рацете, показалците кон спротивната страна, лево- десно и обратно, горе-доле, лево-десно и обратно. И така до бескрај. Додека Груевски не го согледа вашиот потенцијал за министер. Затоа што, да го парафразирам Оскар Вајлд, Груевски “не си го губи златното време на глупаци “