Евтини Приказни

Тогаш кога премиерот не дојде кај професорот Шкариќ

Евтини приказни: Забраната на Обвинителството да се објавуваат материјали од случајот “Пуч” за кои лидерот на опозицијата Заев е осомничен, е залудно потрошено време. Да дојдеше тогаш премиерот, ќе знаеше


Пофалба на мудроста: Автомобилските авантури на Силвана Бонева

Евтини приказни: Бонева се повикува на 25 години применување на исти закони со кои се овозможува пратениците во еден вид хипнотичко блаженство бескруполозно да се расфрлаат со народните пари и во ниту еден момент во веселбата да не се загрижат за еден едноставен факт, за едно прашање


Во име на Отецот, Синот и Пресветлиот Судија

Евтини приказни: Да се разбереме. Основниот суд 1 ниту го затвори новинарот Томислав Кежаровски, ниту пак го ослободи. Тоа го стори власта. Иако, не би ја занемарувала светата улога на судиите. Тие му доаѓаат нешто како вицот за тешката судбина на Путин, тогаш кога некој ќе се одважи да го критикува: “Откако умре Махатма Ганди, тој нема со кого повеќе да зборува”


Чудниот случај на министерот Миле Ј.

Евтини приказни: Што е лист со А4 формат? Оп, на ен, два три, одиме сите заедно со министерот Миле: горе рацете, показалците кон спротивната страна, лево- десно и обратно, горе-доле, лево-десно и обратно. И така до бескрај. Додека Груевски не го согледа вашиот потенцијал за министер. Затоа што, да го парафразирам Оскар Вајлд, Груевски “не си го губи златното време на глупаци “


Подобро да ме убијат, отколку да живеам како стаорец

Евтини приказни: Премиерот Груевски жали за масакрот во “Шарли Ебдо”. Не се сеќавам дека тој ја извести јавноста дека жали за загинувањето на великанот на македонското новинарство, Никола Младенов. Не се сеќавам затоа што такво обраќање премиерот никогаш и немал


Пукајте по сите, премиерот држи говор!

Евтини приказни: Говорот на премиерот треба да се емитува преку закачен звучник на секое македонско знаме, да се замотаме и обмотаме со него, тоа да биде нашата нова народна носија, нашата нова Зара, нашиот must!


Замислете дека сте глумец во Македонија

Евтини приказни: Наметнувањето нови даноци за хонорарците е само политичка одлука и ништо повеќе. Да се уништат новите медиуми, порталите и секако и невладините. Но, и легално да се земат пари од главните донатори, клучните душмани, како Сорос и УСАИД и некои други, тоа е прашање на живот или смрт


Ќе марширате ли со нас, претседателе Иванов?

Евтини приказни: Зошто вие не ги седнете министрите и да ги прашате зошто бегаат од студентите, зошто не ги поканат на дебата и не ги сослушаат барем еднаш во животот? Зошто не марширавте заедно со студентите, ако во срцето први ви се граѓаните, па потоа татковината, а на крај партиската припадност која ви обезбедила претседателска фотелја?


Синџирите на професорот Стравински

Нема студенти кои бараат право на глас, некој да ги слушне побогу, нема професори кои маршираа со своите студенти, не постои професорот Марјановиќ кој со студентите тој ден одеше кроце, полека, затоа што така мора, затоа што тоа е обврска, затоа што не смее поинаку! Не. Само сатанската опозиција и клетите соросоиди беа таму


Марш до последната капка живот

Очекував низ овие години архитектите да бидат движечката сила, преку разни облици на мирни протести: да стојат со денови, недели и месеци, на Плоштадот во Скопје, да одбијат да се помрднат додека багерите би татнеле, да се бунат, затоа што само така може да се преживее, само така е можно да се живее