Kолумна


Тендерите на Никола Тодоров

Сега Тодоров тендерите ги најавува како историски момент и спас за македонското здравство. Настрана се друго. Кој ќе ги отплаќа инвестициите? Со кои пари? Ги прашал ли граѓаните дали се согласуваат на ваков начин да се трошат нивните пари? Тоа Тодоров не го кажува


Eколошки неодговорна јавна администрација

Институцијата која пред граѓаните испорачува барање да се самоограничат во користењето на автомобилите, додека самата таа непречено „ужива“ возен парк од 40-50, па и повеќе конвенционални возила, не поседува кредибилитет за испорачување на такво барање


Очај

Единствениот збор со кој можам да го сумирам последното интервју на екс-премиерот Груевски е: Очај. Не знам дали е свесен колку очајно изгледаше неговиот последен обид да објасни дека на крај, после десет години неприкосновена власт, ќе мора да оди во опозицијаЗдравство какво што не треба

Зарем вакво здравство сакаме? Болници во кои ќе импровизираат над нас или нашите блиски. Здравство во кое лекарите се плашат да проговорат јавно, каде хирурзите и проминентните професори кои спасуваат човечки животи се помали од партиски поставените директори.


Лекции од Watergate

Пишува: Беса Арифи, Вонреден професор во Универзитетот на Југо-Источна Европа Додека цела држава чека да се формира парламентарно мнозинство кое би овозможило формирање на влада…


Вашингтон му го исклучи микрофонот на балканскиот хор од гаврани

Скопје, Белград, Бања Лука и Тирана добија јасни и гласни пораки за тоа дека американската администрација нема намери да им подаде рака на ретроградните политички структури во регионот


Мајстори на играта

  Во еден момент, во еден микро момент, Груевски може и да помисли дека овој пат, сепак ќе ја одигра играта без да му затрепери…


Птичји грип или обид да се фрли сенка врз политичката криза?

Така е кога никој не се секира за здравјето и безбедноста на граѓаните. Тие се во фокусот, но само кога треба да се тргне вниманието од политиката, кога треба да бидат цел за манипулација. Како со птичјиот грип деновиве, на пример