Kолумна


Селски амбуланти, градски бирократи

Па, нели македонското здравство според европскиот здравствен потрошувачки индекс е повисоко рангирано од Италија , Ирска, Полска. Што кажуваат и што пријавуваат таму не знам, ама луѓето во Цапари еднаш неделно доктор ги прегледува сред село и не може да им издаде рецепти, не е матиченЏинови и кепеци: Милошоски, Јанкулоска и Чилиманов

Тврдокорниот дел од македонската популација (колку што гледам, се работи за сто до двесте дезориентирани вмровски поддржувачи) официјално објави жестока и бескомпромисна борба против падот…


Превенција, а не губење на човечки животи

Но, целта на секоја држава е да има помалку болни. Да се намали процентот на заболени од рак, да се намали смртноста на новороденчињата, на родилките, да се елиминираат причинителите. Зарем, тоа не е примарна работа на една држава за да има здрава нација и помалку трошоци?
Тендерите на Никола Тодоров

Сега Тодоров тендерите ги најавува како историски момент и спас за македонското здравство. Настрана се друго. Кој ќе ги отплаќа инвестициите? Со кои пари? Ги прашал ли граѓаните дали се согласуваат на ваков начин да се трошат нивните пари? Тоа Тодоров не го кажува


Eколошки неодговорна јавна администрација

Институцијата која пред граѓаните испорачува барање да се самоограничат во користењето на автомобилите, додека самата таа непречено „ужива“ возен парк од 40-50, па и повеќе конвенционални возила, не поседува кредибилитет за испорачување на такво барање


Очај

Единствениот збор со кој можам да го сумирам последното интервју на екс-премиерот Груевски е: Очај. Не знам дали е свесен колку очајно изгледаше неговиот последен обид да објасни дека на крај, после десет години неприкосновена власт, ќе мора да оди во опозиција