Култура
Синдикат на МОБ:Да се подобрат условите за работа, а не да се реновираат столици

Удобноста на гледачите и слушателите нема да ја зголеми продуктивноста на музичарите кои седат на неудобни столови и го губат видот читајќи ги нотите на полуосветлен пулт, велат од Синдикатот


Синдикат на МОБ:Да се подобрат условите за работа, а не да се реновираат столици

Удобноста на гледачите и слушателите нема да ја зголеми продуктивноста на музичарите кои седат на неудобни столови и го губат видот читајќи ги нотите на полуосветлен пулт, велат од Синдикатот


„Разговор во четири очи“ в четврток во МНТ

Во МНТ ќе биде изведена претставата „Разговор во четири очи“ по романот на Ингмар Бергман, во која улогите ги толкуваат Амернис Нокшиќи-Јовановска, Нина Деан, Петре Арсовски, Оливер Митковски, Дарја Ризова, Катина Иванова и Благој Веселинов.


Отворен конкурсот за новинарскиот фестивал за млади „On the record 2016“

Се работи за фестивал на кратки информативни и документарни ТВ-прилози, прилози на радио или печатени медиуми за младите новинари и студентите од новинарство, а ќе се одржува три дена во трање од 26 до 28 мај, 2016 година во Нови Сад, СрбијаКонкурс за учениците на тема „Јас го разбирам светот“

Во рамките на Зимскиот саем на книгата, а во пресрет на Фестивалот на чајот и читањето, кој ќе започне на 4.февруари и ќе трае до 8 март, издавачката куќа „Феникс“ распишува конкурс за литературни и ликовни творби на тема „Јас го разбирам светот…“


Романот „Дваесет и првиот“ на Османли ќе се публикува и на арапски јазик

Угледното книгоиздателството „Ал Араби“ од Каиро, претставувано од неговиот директор Шериф Бакр, потпиша договор со авторот Томислав Османли за публикување на неговиот награден роман на арапски јазик