Култура

Македонија претставена во Израел преку раскази од млади амбасадори на земјава

Леа Лумбуровска, Патрициа Ѓорѓиевска и Филип Димкоски се тројцата млади амбасадори на мирот и пријателството кои пет дена од јануари годинава, минаа во Израел претставувајќи ја Македонија
Oдбележана 65. годишнина од постоењето на Албански театар – Скопје

НУ Албански театар – Скопје со изведбата на Шекспировиот “Магбет” ја одбележа 65. годишнината од постoењето. Формиран е во 1950 и во jули истата година ја имал првата премиера – Гогољевата “Женидба”

Отворен независниот центар за култура – Кино култура

По подолг период, отворен е независниот центар за култура во Скопје, на старото кино култура. Основачи на центарот се организациите „Локомотива“ и „Театарот на навигаторот Цветко“ со помош на општина Центар


Македонската литература на Саемот на книга во Москва

Во рамки на 17. Меѓународен саем на интелектуалната книжевност Non/Fiction 2015 во Москва се одржа литературниот настан „Словенските средби“. Македонската литература ја претстави Олга Панкина со промоција на едицијата „Македонскиот роман на 21 век