Ново на НОВА 1

Шанса за историски исчекор во бугарско-македонските односи

Средбата денес во Софија отвора нови перспективи по долгите кавги и недоразбирања помеѓу Македонија и Бугарија, кавги што ја турнаа Софија во блокада на македонската ЕУ интеграција во 2012 година.


Пет еколошки приоритети за новиот владин состав

Доаѓањето на новата владина гарнитура треба да донесе промени во областа на заштитата на животната средина. Креирање национална стратегија за загадување на воздухот, заштита на урбаното зеленило, унапредување на мрежата на заштитените подрачја, прогласување на Шар Планина за национален парк и заштита на балканскиот рис треба да се првите приоритети на кои треба да се работи


Граѓаните ќе можат на „Вајбер“ и „Вац Ап“ да му пишат на Таравари

Министерството за здравство воведе нова телефонска линија за директна комуникација на граѓаните со министерот за здравство,  Арбен Таравари преку мобилните апликации „Вајбер“ и „Вац Ап“….


Започнува Брегзит

Дејвид Дејвис, британскиот секретар одговорен за Брегзит, денеска допатува во Брисел за да ги започне преговорите со Европската унија за специјалното партнерство кое сакаат Британците…

Наместо погреб – потрага по телото: маките на донаторите на органи

Хорор приказна се случила пред две години во Кавадарци, кога телото на почината жена, донор на бубрези, било изгубено и не стигнало на закажаниот погреб. По долго чекање роднините и пријателите си заминале, погребот бил откажан, цвеќето и венците фрлени


Aксел Сотирис Валден: Основа за разумно решение со Грција постои

Основата за разумно решение постои од претходните рунди преговори а клучниот концепт е дека ниту една страна не треба да го монополизира терминот “Македонија”. Но новата “линија” на Скопје без сомнение ќе помогне.


Џафери побара обезбедувањето да го отстрани Ѓорчев од говорница

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев денеска во Собранието излезе на говорница без да добие дозвола од претседателот на Собранието Талат Џафери. По неколку предупредувања, Џафери…