Република

Средношколците од Струмица: Престанете да влечете во бездната во која вие тонете

Со протестен марш кој стартуваше од плоштадот „Гоце Делчев“, учениците од трите средни општински училишта во Струмица го изразија својот револт и рекоа не за математиката на државната матура, но и за екстерното тестирање


Тетово: Се праќале пораки средношколците да не се појавуваат на денешниот марш

Притисоците кон средношколците да не се појавуваат на маршевите против реформите во средното образование не престануваат. Непосредно пред маршот кој денеска на пладне се одржа во Тетово, ученици од тетовското средно економско училиште „8 Септември“ добивале анонимни пораки во кое се предупредуваат да не излезат на протест, велат за НОВА средношколските Пленумци од Тетово


Тетово: Се праќале пораки средношколците да не се појавуваат на денешниот марш

Притисоците кон средношколците да не се појавуваат на маршевите против реформите во средното образование не престануваат. Непосредно пред маршот кој денеска на пладне се одржа во Тетово, ученици од тетовското средно економско училиште „8 Септември“ добивале анонимни пораки во кое се предупредуваат да не излезат на протест, велат за НОВА средношколските Пленумци од Тетово


Протест на тетовските мајки во сабота: Менуваме детски играчки за филтри

Протест на тетовските мајки: Менуваме детски играчки за филтри
Граѓанското движење „Мајки и деца“ во сабота (21 март) организира протестен марш под мотото: „Менуваме играчки за филтри“ . Групa мајки обединети за да го искажат незадоволството во врска со алармантното загадување на воздухот во Тетово во сабота во 13:30 часот со кратки едукативно – културни активности на плоштадот на градот на симболичен начин ќе го објаснат секојдневието во нивниот град


Протест на тетовските мајки во сабота: Менуваме детски играчки за филтри

Протест на тетовските мајки: Менуваме детски играчки за филтри
Граѓанското движење „Мајки и деца“ во сабота (21 март) организира протестен марш под мотото: „Менуваме играчки за филтри“ . Групa мајки обединети за да го искажат незадоволството во врска со алармантното загадување на воздухот во Тетово во сабота во 13:30 часот со кратки едукативно – културни активности на плоштадот на градот на симболичен начин ќе го објаснат секојдневието во нивниот град


Протест во Вратница поради дислокација на Управата за водење на матични книги

Преку мирен протест стотина жители од неколку села од општина Јегуновце, го искажаа незадоволството од одлуката, со која Управата за водење на матични книги сместена во Вратница, ќе се дислоцира во Непроштено.ПДП бара техничка влада за надминување на политичката криза

Македонија нема друга алтернатива, оваа Влада треба да си замине а техничката влада ќе создаде услови за институционално решавање на присутните проблеми поврзани со прислушкувањето, велат од ПДП


Tетовска гимназија го отвори прашањето за промена на имиња на училиштата

ДПА побара Советот на општина Тетово што поскоро да започне да расправа за преименување на средните училишта во Тетово, кои претежно носат имиња на македонски личности. На ова се противи ВМРО-НП која вели дека ќе се бори до крај за старите имиња.


Во Тетово ќе се отвора втора гимназија

Тетовските советници донесоа одлука да се формира втора гимназија во Тетово. Новото училиште ќе го носи името 7 март, датум кога за прв пат започнала настава на албански јазик