Процес

Петров: Критичката јавноста да одлучи што со Скопје 2014

Скопје 2014, што потоа? Иако е рано да се зборува за иднината на проектот кој предизвика многу критики во јавноста не само поради огромната цена на чинење, туку и поради целиот невкус и кич, за можните решенија зборуваме со Александар Петров архитект и колумнист, автор на книгата „Град без љубов“


Истрагата за гинекологот може да доведе злоупотреби од големи размери

Дали случајот со гинекологот кој девет месеци лажел пациентка дека е бремена отвора можност за поголема истрага во која треба да се вклучи МВР и Фондот за здравство? Каде завршувале ембрионите, што се случувало со јајце клетките, зошто нема извештаи за тоа?


Дервишова: Вакво раководство на Лекарска комора да не се повтори

За тоа како се носеле незаконски одлуки во Лекарската комора, а раководството си вработувале свои блиски роднини. Како се менаџирало со парите? Зошто комората не прави ништо за лекарите да не заминуваат во странство? До каде е изборот на ново раководство?Желба на дете со дијабетес: Сакам да има современи мерачи и инсулини

Дванаесет годишната Миа Чичкариќ која има дијабетес има желба сите деца во државата да добијат сензорни мерачи кои ќе ги одморат малите детски прсти од безброј боцкања. Зошто државата наместо современа терапија, се враќа чекор назад со застарени генерации инсулини?


Анче Н. Туфекџиева: Јас сум горда мајка на дете со Даунов синдром

Таа е борец, хероина која успешно се справува со проблемите во општеството и го трасира пат на својата ќерка Верче, девојче со Даунов синдром. Во ПРОЦЕС говори Анче Николова Туфекџиева, претседателка на здружението ВЕРА.


ПРОЦЕС: Ќе има ли правда за малата Тамара Димовска

Ќе има ли конечно правда за малата Тамара? Дали на идната Влада случај за кој се крена целата македонска јавност, ќе и биде приоритет? Во ПРОЦЕС зборуваат нејзината мајка Жаклина Димовска и Неда Чаловска од Хелсиншкиот комитет.


ПРОЦЕС: Младите се поттикнувани на насилство

Младите имаат право на сопствено мислење и можност да се занимаваат со политика, но без да туркаат партиски агенди, вели во ПРОЦЕС, Ана Битољану од Првата детска амбасада„ Меѓаши“


Отпуштениот наставник Димовски:Добивав предупредувања да замолчам

Кој стои зад отказот на наставникот Владо Димовски, граѓански активист, учесник во Шарената револуција и Наставничкиот пленум. Дали резултатите од истражувањето кое го работел за…


ПРОЦЕС: Четворица „мускетари“бараат спас од загадувањето

Четворица млади луѓе, загрижени заради енормното загадување, се собраа спонтано и секој ден одат на кафе и разговор кај некој од скопските градоначалници за да поттикнат решавање на проблемот. Што бараат од нив? Што ветуваат градоначалниците? Има ли можност да ги седнат на заедничка маса?