Од:

Чавков без потписот на Спасовски дал податоци во ДИК

Дополнителниот заменик – министр Митко Чавков вчера до Државната изборна комисија доставил криптирано ЦД со лични податоци, односно избирачки список  без потпис од министерот Спасовски информираат од МВР.

 Со тоа грубо и дирекно се прекршува член 46 став 3 од Законот за измена на Законот за Влада (Сл. Весник бр. 196 од 10.11.2015 год), со кои се утврдува дека документите имаат правно дејство само доколку се потпишани од министерот и дополнителниот заменик министер.

Особено што Избирачкиот список неспорно е цитирам – „документ кој го донесува министерот, а се однесуваат на правните, финансиските и кадровските прашања поврзани со организацијата на изборите. Со ова не само што се прекршуваат законските одредби и Пржинскиот договор, туку и се доведува во заблуда целата македонска јавност, дека избирачкиот список е прочистен, се вели во соопштението на МВР.

Оттаму велат  дека проверките на избирачкиот список се уште не се завршени.

„Неспорно е дека за доставување на веродостоен и валиден, прочистен избирачки список е потребно дополнително време. Непотребното инсистирање да се достави избирачки список до Државната изборна комисија, со некомплетни податоци, неизвршени проверки и неспроведени управни постапки, е на штета на спроведување на фер и демократски избори со кредибилен и прочистен избирачки список.“ се вели во соопштението.

Во врска со повторното поништување на правилниците и 448 решенија потпишани од министерот Оливер Спасовски, на полноќнешната седница на Владата на РМ пред распишувањето на изборите, Министерството ја известува јавноста дека Одлуките на Владата ги смета за целосно спротивни на законот.

„Владата не може да поништува решенија за распоредување, разрешување и именување на работници во Министерството за внатрешни работи, а уште пак помалку и договор за вработување на неопределено време во Министерството за внатрешни работи, бидејќи тие се конкретни – поединечени акти, односно тие не се прописи. што значи дека Владата со оваа постапка се ставила над судската власт . Без оглед што донесените правилници и решенија се однесуваат на кадровски прашања, истите не се поврзани со организацијата на изборите. Во контекст на ова министерот Оливер Спасовски ги повика сите вработени исклучиво да ги почитуваат законските одредби за хиерархиската поставеност и одговорност, која е нужна за непречено функционирање и остварување на надлежностите на Министерството за внатрешни работи.“ велат од МВР.