Од:

До 9 јануари, Иванов треба да го додели мандатот за нова Влада

До 9 февруари, претседателот Ѓорге Иванов, треба да го довери мандатот за состав на владата на партијата што ќе направи мнозинство во Собранието.

Мандаторот, пак, во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието треба му поднесе програма и да го предложи составот на Владата, за кој пратениците ќе треба да гласаат.

Иванов во неделата изјави дека ќе ги испочитува роковите за доделување на мандатот кои се предвидени во Уставот.