Од:

ДОМ: Да се регулира урбанизмот за да се намали аерозагадувањето

Маја Морачанин

Партијата ДОМ на денешната прес конференција побара донесување на пакет закони од областа на урбанизамот со кои според нив ќе се придонесе за намалување на аерозагадувањето.

-Тргнувајќи од фактот дека 20% од загадувањето на воздухот со штетни ПМ10 честички доаѓа од градежништвото и од антиеколошката урбана експанзија, ДОМ инсистира на донесување на пакет закони и мерки во урбанизмот во првите 100 дена од новата влада, се вели во соопштението.

Тие бараат стопирање и ревизија на сите штетни ДУП-ови и ГУП-ови, закон за урбано зеленило, закони за Градски архитект и нови закони за просторно и урбанистичко планирање и за градење.

Според ДОМ овој пакет закони во урбанизмот ќе претставува „брана пред напливот на желбите и интересите на политичарите и инвеститорите, а во функција на потребите на граѓаните за хумано, здраво и квалитетно живеење“.