Од:

Едногодишната Медина е следната жртва на нефункционалниот здравствен систем?


Клиниката за очни болести и Клиниката за детски болести не можат да се договорат по кој протокол треба да се лекува едногодишната Медина Синаноска, заради што забрзано ѝ се продлабочува слепилото на двете очи.

Малечката Медина од населбата „Тризла“ во Прилеп, во октомври 2014 година била хоспитализирана на отсекот за хематологија на Клиниката за детски болести во Скопје. Цели 35 денови Медина и нејзината мајка Филизана поминале на клиниката, со цел да се утврди точната дијагноза на промените во двете очи кои укажувале на постоење на ретинобластом, тумор кој води до слепило и кој може да го зафати и мозокот.

После извршените испитувања направени на Клиниката за очни болести, Конзилиумот од лекари не ја утврдил точната дијагноза, туку се изјаснил дека „клинички личело на ретинобластом“.

„Испитувањата требало да покажат по која терапија треба да започне лекувањето. Консултациите на конзилиумот од Клиниката за очни болести утврдил дека симптомите клинички укажувале на ретинобластом и дека може да се започне со хемотерапија. Но согласно протоколите на Клиниката за детски болести, лекарите од одделот за хематологија не можеле да започнат со процедура, бидејќи не била утврдена сигурна дијагноза“, вели Несиме Салиоска од Ромската организација за мултикултурна афирмација „РОМА СОС“.

Тоа може да се констатира и од отпусната листа, на која е јасно кажано дека станува збор за неусогласеност на ставовите на Клиниката за детски болести и Клиниката за очни болести кои не успеале да се договорат по чиј протокол треба да започне лекувањето на малата Медина.

После 35 поминати денови на Клиниката за детски болести, период во кој детето не примало никаква терапија, нејзината мајка побарала да биде испишана од клиниката, а после враќањето во Прилеп за помош се обратила до „РОМА СОС“.

Оттаму до Министерството за здравство, Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Народниот правобранител и до директорот на Клиниката за детски болести биле испратиле пријави, во кои била опишана здравствената состојба на едногодишната Медина.

Одговори добиле од Народниот правобранител и од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, во кои јасно било укажано на фактот дека станува збор за неусогласеност на ставовите на двете клиники. Меѓутоа не само што не била утврдена повреда на постапката, туку двете институции посочиле на преземање дополнителни процедури за чие спроведување е потребно време. Со тоа ќе се изгуби скапоцено време, што може да биде причина да се забрза ослепувањето на девојчето.

Според претседателката на „РОМА СОС“ Несиме Салиоска, ниту министерот за здравство, ниту директорот на Клиниката за очни болести немаат одговорено на нивната пријава со која од нив се барало да одлучат по кој протокол треба да се лекува Медина.

„Медина има една година и полека но сигурно го започнува својот живот во мрак. Зошто е тоа така и ние се прашуваме, односно веќе 3 месеци чекаме одговори од надлежните институции, но до денес конкретен одговор немаме добиено. Меѓутоа едно е сигурно: Медина е следната жртва на нашиот нефункционален здравствен систем, на протоколи, процедури, суети, игнорирање и нехуманост“, вели Салиоска.

Мајката на Медина е разочарана од односот на надлежните институции, заради чија неусогласеност и некоординираност нејзината едногодишна ќерка може да остане слепа.

„До своите 2 месеца моето дете гледаше нормално а после тоа очињата нешто не ѝ беа во ред. Ја однесов кај матичниот доктор и тој ми пиша капки за очите. Двапати ѝ капнав, по што очињата почнаа да ѝ светкаат. После тоа отидовме во Скопје, требаше да се прави операција на желудникот, докторката ја прегледа и рече дека има проблем со очите. Се вративме дома во Прилеп и после 2 месеца нѐ викнаа во Скопје и почнаа да прават испитувања. Лежевме таму во болница ама ништо не направија. Не сум задоволна од Клиниката за очни болести. Тие чекаат како некои деца што умираат и моето дете така да умре. Ништо не сакам друго, сакам како што другите деца гледаат, така и моето дете да гледа“, вели мајката на Медина, Филизана Алијоска.