Од:

(ФОТО) За архитектите во светот, 2016 е плодна година

Најдобрите архитекти од светот можат да се пофалат со плодна година во 2016. Трансформираа објекти од ресторани во згради, од запуштени објекти во креативни, повеќе наменски. Вратија и некој од веќе заборавените материјали со кои се градеше во минатото.

Во продолжение дел од импресивните градби:

Стивен Хол, Универзитетот за визуелни уметности во Ајова

Овој визуелен арт комплекс е тродимензионален. Светлината влегува во центарот на објектот преку неколку вертикални вратила.

Едукативниот центар на Рој и Дијана Вагелос во Њујорк

Во овој комплекс на 14 ката се содржат предавални и лаборатории како и читални. Творец на ова импресивно дело е Дилер Скофидио + Ренфро.

Куќата на пристаништето во Антверп, Белгија

Архитектите од Заха Хадид трансформирале запуштена пожарникарска зграда во нови седишта за раководството на пристаништето на Антверп.

Судот на САД во Лос Анџелес

Лоциран е во центарот на Лос Анџелес во форма на коцка со фасада која го намалува загревањето.

Хамбуршката Елбфилхармонија во Хамбург, Германија

Овој објект е изработуван во рок од 10 години за да личи на гигантски шатор. Се работи за концертна салата. Во овој објект се вклучени камерни соби, ресторанти, плоштад, апартмани па дури и хотел.

Во продолжение целата галерија од одбраните објекти на Wired.