Од:

Мексико против новите правила на Трамп: Не прифаќаме ултиматум

Мексико ги осуди новите правила што ги пропишаа САД според кои речиси сите нелегални мигранти ќе бидат депортирани.

Новите правила предвидуваат сите миграти кои немаат документи за престој во САД да бидат вратени во Мексико дури и ако не се Мексиканци.

Министерот за надворешни работи на Мексико изјави дека неговата змеја не може да прифати еднострана одлука што ја носи една влада и што и ја наметнува на друга.

Во мексио се наошаат американскиот државен сектера Рекс Тилерсон и шефот за домашна безбедност на САД Џон кели кои со мексиканскиот претседател Енрике Пења Нието ќе разговараат за спорните прашања, во услови на најгоолема тензија меѓу двете соседни земји изминативе години.