Од:

Најмалку 18 загинати, 22 повредени при посета на водопад во Гана

Најмалку 18 луѓе загинаа, од кои повеќето средношколци, откако дрво паднало врз нив додека биле во посета на популарен водопад во Кинтампо, Гана.

Уште 22 други се повредени и пренесени на лекување во локалните болници.

Екипите за интервенција употребиле пили за да го исечат големото дрво и да ги ослободат оние кои биле заглавени под него.

Во спасувачките тимови учествувала полицијата и противпожарната единица во регионот Бронг-Ахафо, 400 километри северно од главниот град.

Според сведочењата, најголем дел од присутните биле средношколци од средното училиште Венчи Сениор, но исто така имало и голем број на туристи кога се случила несреќата.