Од:

Поранешниот шеф на НАТО стана советник на украинскиот претседател

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE / ANDREW KRAVCHENKO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture taken and released by Presidential press-service on August 7, 2014 shows Ukrainian President Petro Poroshenko (L) awarding NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen with the highest award for foreigners in Ukraine - Order of Freedom prior to their talks in Kiev. Rasmussen was awarded "for his significant contribution to the development of cooperation between the Ukrainian state and the Atlantic Alliance, strong support in defending the sovereignty, independence and integrity of Ukraine." The visit, at the invitation of Poroshenko, is intended to discuss an upcoming meeting on NATO-Ukraine partnership. AFP PHOTO/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MYKOLA LAZARENKO

Андерс Фог Расмусен од денес е советник на украинскиот претседател Петро Порошенко.

“Андерс Фог Расмусен е именуван на местото советник на претседателот на Украина”, се вели во претседателскиот дектер објавен на официјалниот сајт на украинското претседателство.

Фог Расмусен ја опиша безбедносната ситуација во Украина како “алармантна” на неговата Фејсбук страна. Украинските сили се борат со бунтовниците што ги поддржува Москва. Во текот на две години во овој конфликт загинаа над 9.000 лица.

Украина има амбиции да стане полноправна членка на ЕУ и од неа се очекува да ги исполни неопходните реформи помеѓу кои е и зајакната борба против корупцијата.

Расмусен беше генерален секретар на НАТО од август 2009 година до септември 2014 година. До 2009 година тој беше премиер на Данска.