Од:

Русија ги забрани jеховините сведоци

Русија ги забрани јеховините сведоци откако Врховниот суд ја прогласи христијанската секта за „екстремистичка група“.

Судиите наредиле да се затвори штабот на групата во Русија и нивните 395 локални претставништа, како и да се конфискува целиот имот.

Адвокатите на јеховините сведоци најавиле жалба на судската одлука, која сè уште нема стапено на сила, а случајот ќе го продолжат  во Европскиот суд за човекови права.

Во 2010, судиите во Стразбур пресудија дека претходна одлука на рускиот суд да ја забрани организацијата е неправедна.