Од:

Синоличка Трпкова: Никогаш нема да бидам режимски уметник, како некои мои колеги


Интервју на активистката проф. Синоличка Трпкова за НОВА: За Монографијата на ФДУ, каде е ревидирана историјата а за која прв гласот го крена режисерот и проф. Слободан Унковски, за разнишаните односи во ФДУ, како огледало на културата и општеството, за властољупците- уметници и оние другите, борците, бунтовниците, слободоумните.