СП 2022

Катар: Стадионот „Калифа“ е готов за СП 2022

Вкупниот трошок на зафатите во објектот што е целосно климатизиран се проценува на 122 милиона долари. Гледачите во него ќе може да уживаат во спортските претстави на темперетура од 24 степени Целзиусови што во тек на годината ќе се движи меѓу 24 и 28 степени. Денеска во него се игра финалето на Купот на Емирот, а во 2019 година ќе има и СП во атлетика


Верувале или не: Катар вложува 500 милиони долари неделно за СП 2022

„Не сакаме да се најдеме во ситуација да уредуваме стадиони, а турнирот да почне и луѓето да пристигнат во нашата земја“, рече катарскиот министер за финансии Али Шариф ал Емади. Тој откри дека покрај десетте стадиони се градат и улици, автопатишта, нов аеродром, болници, железница, хотели, итн.


Фудбал, СП 2022: Катар забрани алкохол на јавни места

Малиганите не се илегални во земјата домаќин на мундијалот по шест години, но нивната продажба и консумација е строго контролирана. Странците со можност да побараат посебни дозволи што им овозможуваат уживање во „капката“