Унеско

Зошто треба да запрат градежните активности околу Охридското езеро

Денот на Охридското езеро денеска беше одбележан во Собранието на Република Македонија. На свеченоста се обратија претставници на граѓанските организации кои бараат да се запрат…


Охрид СОС: Студенчишко Блато останува заштитена зона

Студенчишко Блато останува строго заштитена зона додека не се изработи студија за валоризација по запирање на незаконскиот хотел во Лагадин. Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ заедно…


(ВИДЕО) Охрид во опасност да го загуби статусот во УНЕСКО

Планот на општината под водство на градоначалникот, Никола Бакрачески, да изгради неколку крупни инфраструктурни објекти, е причина централата на УНЕСКО да ја предупреди власта дека градот навлегува во опасна зона.