Од:

(Видео): Какви промени ќе донесе референдумот во Турција

Реџеп Таип Ердоган успеа да добие 51 отсто гласови, од кои добар дел дојдоа од Турците во европските држави, на референдумот кој ќе му донесе значително поголема моќ.

Но опозицијата смета дека имало неправилности и дека голем број од гласовите треба повторно да се пребројуваат.

Успехот на Ердоган на овој референдум ќе донесе последици и во односите на Турција со ЕУ. Односи кои веќе извесно време се нарушени па оттука ЕУ денес не му испрати честитка на Ердоган за оваа победа.