Почина момчето на кое му беше извршена првата трансплантација на коскена срцевина од несроден дарител

Почина 24 годишниот Филип Димишковски на кого пред две години му беше извршена првата трансплантација на коскена срцевина од несроден дарител. Нема официјална информација која е...

За една недела 42 починати од Ковид, надлежните велат-двете девојки имале претходни болести

Од Министерството за здравство велат дека смртта кај 23 годишната скопјанка заболена од Ковид, настапила нагло откако и се влошила состојбата. Била хоспитализирана на Инфективната клиника,...

Светска банка ги избриша податоците: Грешно се толкувани,тестови за Ковид немаше пред 2020

Светска банка ги избриша податоците за набавките за Ковид-19 кои се однесуваа за 2018 година и ги замени со технички термини кои се користеле и претходно, заради, како што објаснуваат погрешното толкување во јавноста

Сугарев за НОВА: Ниту една од приватните лаборатории не побарала да склучи договор со Фондот за здравство

Фондот за здравствено осигурување ја намалува цената за тестовите за Ковид во јавното здравство од 3600 денари на 2000 денари колку што ќе биде новата референтна...

Филипче калкулира, приватниците не можат да се договарат за цените на тестовите за Ковид

Правната служба во Министерството за здравство ја разгледува можноста дали може да се влијае на приватните лаборатории-сите да имаат унифицирани цени за тестовите за Ковид, но ние можеме да влијаеме само на услугите преку ФЗО, вели Филипче. Не постои механизам, ниту некакво тело кој ќе ги регулира овие работи во време на пандемија, кога граѓаните мора да бидат заштитени, туку пазарот ја одредува цената

Филипче одбегна да одговори дали ќе стави ред во хаосот со цени за тестови за Ковид

Македонија е една од ретките земји, ако не и единствена која им дозволи на приватните лаборатории и болници да земаат брисеви и вршат тестирање за потребите на јавното здравство, а при тоа нема контрола на цените кои се вртоглаво високи

Уште двете лаборатории од Скопје и Гостивар земале брисеви за Ковид без дозвола

Од ресорното министерство не ги соопштуваат имињата на двете лаборатории, но потврдија дека од дополонителните согледувања  ќе утврдуваат дали ќе им биде одземена дозволата за работа

ДСЗИ: Пунктот за земање на брисеви за Ковид во Струмица се затвора и ќе се дислоцира

Државниот санитарен и здравствен инспекторат подготвува решение со кое ќе им се наложи на ЦЈЗ, пунктот веднаш да престане со работа и итно да бараат нов простор во склоп на јавна здравствена установа за да нема застој во земањето на брисеви

Пунктот за брисеви за Ковид во станбена зграда во Струмица-соседите бараат да се дислоцира

Станарите од зградата и околните куќи, како и таксиститите кои се лоцирани тука реагираат бидејќи надор секојдневно чекаат луѓе за брисеви кои се потенцијални носители на вирусот. Особено што доаѓаат и пациенти за контролни брисеви, кои се позитивни на вирусот

Ќе застане ли државата на патот на „напумпаните“ цени за тестови за Ковид

Тест за Ковид, направен во Германија изнесува 18,74 евра или 1.152 денари. Толку е и набавната цена која реално се движи околу 20 до 25 евра, некаде и помалку. Во нашата држава ПСР тестовите се движат од 3950 за тест кој ќе биде готов за 48 часа, до 12 000, а некаде и над 14 000 денари за брз тест изработен за 8 часа

Три лаборатории неовластено земале брисеви -„Ели медика“работела за потребите на Систина

Освен астрономско високите цени, се поставува прашањето дали самата лабораторија ги врши тестирањата, ако тоа го прават во Систина, кој им дал дозвола да ангажираат помала лабораторија за да земаат брисеви за нив. Доколку приватните болници генерано ангажираат помали лаборатории да работат за нив, се поставува и прашањето за точноста на резултатите, кој ги обучил техничарите да земаат брисеви и како се спроведува транспортот